namirnice koje trose energiju

Namirnice koje troše vašu energiju

Ako za vaš umor nisu odgovorni nesanica ili zdravstveni problemi, postoji mogućnost da je uzročnik hrana koju konzumirate.

Postoji mnogo razloga za osjećaj umora tijekom dana, a nedostatak sna jedan je od ključnih. Međutim, ako za vaš umor nisu odgovorni nesanica ili zdravstveni problemi, postoji mogućnost da je uzročnik hrana koju konzumirate. Ako poput prosječnog Hrvata, konzumirate bilo koje od tri vrste namirnica koje ćemo navesti, to bi moglo objasniti zašto ste stalno umorni i imate osjećaj da vam nedostaje energije.

Neki od uzročnika konstantnog umora:

  • Anemija
  • Hipotireoza
  • Srčane bolesti
  • Dijabetes
  • Bolesti bubrega
  • Bolesti jetre
  • Plućna bolest
  • Pretilost
  • Alergije
  • Anksioznost
  • Problemi sa spavanjem
  • Vitamini / nedostatak minerala
  • Depresija
  • Nuspojave zbog konzumacije jakih ljekova

Izbjegavanjem određenih namirnica možete spriječiti popodnevnu pospanost. Stručnjaci stalno upućuju na važnost kvalitetne i zdrave prehrane jer je ona pokretač vaše energije. Ako umor dio vaše svakodnevice, pobrinite se da smanjenjite ili izbjegavanje konzumaciju sljedećih namirnica:

  1. PIĆA SA KOFEINOM

Iako mnogi od vas često konzumiraju kofein jer ste uvjereni da vas on razbuđuje, pretjerana konzumacija kave i energetskih pića zapravo su jedni od uzročnika umora. Razlog tome je što kofein aktivira živčani sustav, fiziološki proces koji troši energiju. Pretjerane neuronske aktivnosti dodatno potiču nadbubrežne žlijezde da proizvode adrenalin, dajući vam trenutnu, kemijski induciranu energiju. Zatim, nakon nekog vremena, osjećate pad energije tj. umor, razdražljivost, glavobolju ili kronični umor.

  1. GLIKEMIJSKE NAMIRNICE

To su namirnice bogate škrobom, tj. ugljikohidratima. Primjeri hrane koja je bogata ugljikohidratima su: bijeli kruh, bijela riža, slatke žitarice, tradicionalna tjestenina, krekeri, tortilje, krumpir, krafne, peciva i kolači. Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi za označavanje koliko brzo određena hrana može podići našu razinu glukoze (šećera) u krvi. Što je indeks veći, hrana se brže pretvara u šećer koji brže ulazi u krvotok, ali učinak je vrlo kratkog vijeka, što dovodi do trenutne energije nakon koje slijedi energetski pad.

  1. MASNA HRANA

Pržena hrana (kao što su pržena piletina, frigane lignje i krumpir), meso s visokim sadržajem masti (poput slanine i odreska), umaci (maslaci i majoneza) i masne grickalice također su uzročnici pada energije i osjećaja umora. Razlog je jednostavan: probavni sustav mora raditi i trošiti više energije nego što je uobičajeno ukoliko se unese veća količina masti. Budući da tijelo koristi nerazmjerno veliku količinu energije kako bi razgradilo masti, često osjećate manjak energije i umor, pogotovo nakon obilnijih obroka.

Autor: wellness.hr

Share this Post