baklava

Najslasnija domaća baklava s orasima

Ovu slasticu orijentalnog podrijetla ili obožavate ili ju tek trebate zavoljeti…

SASTOJCI:

SIRUP

  • 1500 g šećer, kristal
  • 10 g vanilin šećer
  • 5 kom limun
  • 1 l voda

OSTALO

  • 1000 g tijesto za baklavu
  • 500 g orah, sirovi
  • 250 g krušne mrvice
  • 250 g maslac, slani
  • 500 ml ulje suncokretovo  

PRIPREMA:

  1. Namastite posudu za pečenje, stavite koru, nauljite je, stavite drugu korui tako četiri puta. Pospite kore orasima i krušnim mrvicama. Napravite tako nekoliko puta, a za kraj opet ostavite četiri kore kao na početku. Preko gotove baklave prelijte rastopljeni maslac.
  2. Prije pečenja narežite baklavu na željene oblike pa sve prekrijte cijelom korom kako bi tijekom pečenja držala druge da se ne izdignu. Pecite baklavu u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C i odmah smanjite temperaturu na 150°C te pecite 40 minuta.
  3. Skuhajte sastojke za sirup. Maknite koru s baklave i prelijte je ohlađenim sirupom. Ostavite je da odstoji dan ili najmanje dva, tri sata.

Autor & foto by: Gastro.hr

Share this Post