Najbolji izbor za večeru za dane kada pretjeraš s hranom

Najbolji izbor za večeru za dane kada pretjeraš s hranom

Koliko ti se puta dogodi da zbrajaš što si sve pojela toga dana, ali svejedno ti treba večera i to neka koja se ne priprema dugo. Jedan od boljih izbora je smoothie. Zašto? Prema saznanjima istraživača Dana Buettnera koji je zaslužan za izraz “Plava zona”, a odnosi se na područja na Zemlji gdje veliki broj ljudi doživi stoti rođendan, treba se držati poslovice: “Doručkuj kao car, ručaj kao kralj, a večeraj kao prosjak”.

Nutricionist Steven Gundry, objasnio je koje su nuspojave uživanja u obilnim večernjim obrocima: “Na probavu obilnog večernjeg obroka tijelo troši jako puno energije jer se većina krvi usmjeri prema crijevima. Između obroka i odlaska na spavanje trebalo bi proći oko četiri sata kako bi mozak dobro funkcionirao.”Nakon Smoothieja probavni sustav ne treba toliko energije, a ipak obavlja svoju funkciju, tijelo ne reagira kao kada se posti.

Smoothie možeš napraviti od voća i povrća koje nađeš u hladnjaku, pri tom je poželjno da u smoothie dodaš određenu količinu proteina i masti kako ne bi bila gladna. Liječnica Ellen Vora, često ističe koliko je bitno u večernjem obroku unijeti zdravu količinu masti za bolji san, jer prema njezinu mišljenju pad šećera može uzrokovati nesanicu ili buđenje tijekom noći.

U smoothie možeš staviti bademov maslac, konopljine sjemenke, chia sjemenke, lanene sjemenke i prah kolagena za koji je dokazano da povećava razinu melatonina što povojno utječe na san.

Autor/Photo by: zdravakrava.hr

Share this Post