Moćni, a jednostavni recepti s lanom za mršavljenje i osjećaj sitosti

Moćni, a jednostavni recepti s lanom za mršavljenje i osjećaj sitosti

Višak tjelesne težine je problem, manje više svih nas žena, ali nije nerješiv. Mljeveno laneno sjeme odličan je saveznik u borbi protiv debljine. Naizgled jednostavna namirnica krije brojne dobrobiti, a s njim se mogu pripremati i brojni zdravi recepti. Provjeri zašto nas je osvojila ova sjemenka.

Mnogi biljku lana smatraju najvrjednijom biljkom na svijetu jer se od njezine stabljike izrađuje ugodno platno za izradu najfinijih odjevnih predmeta, ali više zbog toga što je mnoštvo korisnih tvari sadržanu u lanu.

Lan sadrži vitamine E i B, kalcij, kalij, cink, fosfor selen i magnezij. Najvažniji sastojak lana je lignin za koji je dokazano da ima antioksidacijska svojstva.

U strukturi lanenog sjemena nalazi se rastvorljive i nerastvorljive tvari blagotovorne za opće zdravlje, za probavu, za čišćenje crijeva, ali i za održavanje idealne tjelesne težine. Smatra se da lan ima više vlakana od bilo koje biljke.

Upravo zbog ovakve strukture lan, odnosno sjeme lana posebno se preporučuju ljudima koji žele na prirodan način riješiti se viška kilograma. Lan savršeno smanjuje osjećaj gladi i daje osjećaj sitosti.

Ako želiš skinuti višak kilograma potrebno je u popodnevnim satima uzimati jednu jušnu žlicu mljevenog lanenog sjemena pomiješanu s 2 dcl soka ili nemasnog jogurta. Ovakav obrok dugo će te držati sitom, nećeš osjećati glad te ćeš izbjeći osjećaj nadutosti.

Savjet plus Muči te debljina, a često si gladna, savjetujemo ti da umjesto redovitog obroka uzmeš lanene pločice koje može kupiti u svim bolje opremljenim prodavaonicama zdrave hrane. Prijepodnevna upotreba lana preporučuje se na sljedeći način: Dvije jušne žlice mljevenog lanenog sjemena dodati u juhu, varivo ili u prirodni voćni sok, jogurt ili kefir. Ovako pripremljen obrok mogu konzumirati osobe svih dobi, od djece do starih. Oprez se jedino preporučuje kod trudnica koje bi trebale savjetovati svog liječnika prije upotrebe sjemena lana.

Recept plus

U 2 dcl kuhane vode ubaciti 8-10 grama mljevenog lana. Ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata pa procijediti. Najbolje je popiti tri puta tijekom dana.

Ovako pripremljen napitak idealno je prirodno sredstvo za reguliranje rada crijeva, čišćenja probavnog trakta i normalizaciju stolice.

Autor/Photo by: zravakrava.hr

Share this Post