kupiranje

Moć Istoka – Kupiranje ili Cupping terapija

Svoj ciklus kolumni “Moć Istoka” započeo bih tehnikom koja me najviše oduševila i sasvim promijenila stajalište o tradicionalnim istočnjačkim tehnikama. 

Kupiranje, cupping, tretman vrućim čašama, ventuze, Baguanfa, Bentusa, Vendouse, Gac Hoi, Bahnkes, Vacuume Terapi; sve su to nazivi za ovu alternativnu istočnjačku tehniku liječenja i relaksacije koja u Kini ima status metode tradicionalne medicine. U nastavku teksta, koristit ću naziv kupiranje, kao jedini relevantan hrvatskom jeziku.

Kupiranje je efektna terapeutska tehnika koja se koristi sama ili u kombinaciji sa akupunkturom, moksibustijom, tuinom (masažom) ili biljem. Ovisno o tome što želimo postići, moramo odabrati oblik čaše; drveni od bambusa, glineni ili stakleni. Najraširenije je korištenje staklenih čaša jer je u njima najlakše stvoriti vakuum. Ovisno o željenom efektu, tokom tretmana može se upotrebiti i vatra.

Meridijani su putevi u tijelu kroz koje protječe energija života pod nazivom “chi”.
Moć Istoka - Kupiranje ili Cupping terapija

Tokom terapije koriste se čaše posebnog oblika, koje se kreiranjem vakuuma stavljaju na kožu. Čaša se ostavlja na par minuta, tokom kojih pruža opuštajući i detoksikacijski učinak. Korištenje (kineskih) ulja je obavezno, jer učinak biljaka koje prodiru u mišiće dodatno doprinosi uspješnosti tretmana. Ulja obično u svom sastavu sadrže biljke koje djeluju na meridijan slezene (slezena po kineskoj medicini “upravlja “ mišićima) i jetre (jetra po kineskoj medicini “upravlja“ tetivama). Nakon tretmana, osjećaj relaksiranosti javlja se uglavnom kod svih pacijenata.

U drevnoj kineskoj medicini smatra se da tijelo sadrži „meridijane“. Meridijani su putevi u tijelu kroz koje protječe energija života pod nazivom “chi”. Primjenom ove terapije otvaraju se pore, šire krvne žile – prokrvljuje tretirano područje, uklanja zastoj u cirkulaciji, uspostavlja narušeni chi (vitalna energija) i izbacuju toksini iz mišića.

Njihovo djelovanje prodire u tijelo do 10 cm. Potiče se oslobađanje toksina, stimuliraju živci, aktivira se limfa, oslobađaju se blokade u tijelu, čiste i aktiviraju krvne žile, arterije i kapilare, izglađuju strije i ožiljci, čisti koža i poboljšava njezin izgled, te potiče elastičnost.

Istraživanje djelovanja kupiranja provedeno na nekoliko tisuća klijenata zaključilo je sljedećih pet točaka:

1. reducira bol: smanjuje se bol u mišićnom tkivu, potiče metabolizam štetnih tvari i kiselina unutar mišića;

2. potiče relaksaciju: opuštajući doživljaj koji seže sve do centra živčanog sustava potaknut je blagim djelovanjem kupiranja na periferne živce;

3. obnavlja kožu: potiče metabolizam u koži te zaglađuje nepravilnosti, regenerira i poboljšava njen izgled;

4. tretira dišne probleme: kod astme, prehlade i bronhitisa;

5. potiče probavu: ubrzava metabolizam probave, regulira protok vode te pospješuje apsorpciju hranjivih tvari.

Sve ove prednosti kupiranje odgovaraju istočnjačkom načinu razmišljanja o ljudskom tijelu. Svaka istočnjačka tehnika promatra tijelo kao cijelinu koju treba jednako energetski regulirati da bi došlo do ravnoteže. Sljedeće moje kolumne otkrivat će vam moći Istoka kako bih vam prenio barem dio od  iskustva koje sam doživio.

Autor: Dino Šekerović, bacc. physioth.

Share this Post