korcula

Misteriozna Korčula

Vjeruje se da je u starom dijelu grada Korčule rođen trgovac Marko Polo, tako da gdje god dođete u grad, vidjeti  ćete ime Mrko Polo. U centru starog dijela grada pokraj crkve, kuća gdje se navodno rodio Marko Polo, pretvorena je u vrlo mali muzej.

NAJLJEPŠI OTOK NA SVIJETU

Poznata njemačka publikacija Hörzu proglasila Korčulu najljepšim otokom na Svijetu. Otok je bio izabran kao najljepši nakon putovanja stručnjaka i čitateljima međunarodnih turističkih časopisa kao što su „National Geographic“, „Conde Nast Traveller“ i „Putovanja“ koji su u slobodno vrijeme glasovali te je otok Korčula bio njihov prvi izbor.

Otok Korčula bio je nastanjen već u pretpovijesti, a tragovi pradavna života otkriveni su na mnogo mjesta. Najstariji su nalazi kamenih noževa iz neolita na otočiću Badija kod grada Korčule. Najbogatije i najbolje istraženo je neolitsko nalazište Vela spilja u Veloj Luci.

TURIZAM NA KORČULI

Turizam je svoj razvoj na Korčuli započeo krajem XIX. stoljeća. Prvo javno kupalište uređeno je u gradu Korčuli 1904. godine, a prvi turistički korčulanski prospekt na nekoliko jezika tiskan je u Beču 1914. godine. Nakon II. svjetskog rata, šezdesetih godina počinje na cijelom otoku razvoj suvremenog turizma: sagrađeni su hoteli, uređeni kampovi i drugi turistički i ugostiteljski sadržaji.

ZDRAVSTVENI TURIZAM

Posebno je značajan “zdravstveni turizam” zbog blage klime, čistog zraka i mora, te ljekovitog mulja na nekoliko otočnih lokaliteta. Otok Korčula danas predstavlja jedinstveni spoj prekrasne prirode, tisućljetne kulturne tradicije i povijesti te modernog turizma.

Bezbrojne prekrasne plaže i uvale, luksuzni hoteli i kuće za odmor, stoljetni maslinici i vinogradi, prastari ljetnikovci i drevna otočna mjesta koja kao da su ostala izgubljena u nekom davno minulom vremenu mame na ovaj otok turiste iz cijeloga svijeta. Pozivamo i Vas da upoznate i istražite otok Korčulu. Sigurni smo da, jednom kada dođete, sigurno ćete se opet vratiti.

Otok Korčula je otok blagih i niskih brda s puno unutrašnjih većih i manjih polja. Neobrađeni prostori većinom su ispunjeni šumom.

Morska obala ima karakterističnu vizualnu sliku: zeleno-bijelo-modro, tj. odozgo zelena šuma, pred morem bijele morske stijene (mrkinte) širine do 50 m, a zatim modro more.

Takva netaknuta priroda je vidljiva na predjelima Šaknja rata, Privale i u mnoštvu niskih otočića, kojima je garniran zapadni dio otoka.

Autor/photo by: visit-croatia.eu

 

Share this Post