metoda disanja

Metoda disanja 4-7-8 pomaže kod nesanice 

Kad god imate problema s uspavljivanjem, postoji jednostavna tehnika disanja koju možete upotrijebiti za smirivanje užurbanog uma i nemirnog tijela u samo nekoliko minuta. Poznatu kao metoda disanja 4-7-8 , ovu opuštajuću shemu disanja razvio je  profesor medicine i javnog zdravstva Andrew Weil, s Sveučilištu Arizona.

Porijeklo metode disanja 4-7-8

Tehnika disanja 4-7-8 proizlazi iz drevne jogijske tradicije pranayame, koja se odnosi na praksu svjesnog kontroliranja daha, a uključuje mnogo različitih obrazaca i tehnika disanja . Prakticirane u istočnjačkim kulturama tisućama godina, joga i pranayama su se probile u zapadnu kulturu 1800-ih , postojano stječući popularnost tijekom sljedećih 200 godina. Tehnike svjesnog disanja – poput sporog disanja, dubokog disanja, disanja na trbuh i disanja na jednu nosnicu – koriste se za ublažavanje preaktivnog simpatičkog živčanog sustava ( sustav stresa ), reguliranje tjeskobe i promicanje stanja duboke opuštenosti.

Kako to izvesti disanje 4-7-8 i brzo zaspati

Metodu disanja 4-7-8 možete raditi bilo gdje, bilo kada — dok ležite u krevetu pokušavajući zaspati, prije sastanka koji kida živce ili nakon napetog razgovora za stolom. Evo kako započeti.

  • Udahnite kroz nos brojeći do četiri.
  • Zadržite dah na vrhu udisaja brojeći do sedam.
  • Izdahnite kroz stisnute usne brojeći do osam.

Disanje s namjerom i usredotočenom pažnjom omogućuje vam smirivanje i opuštanje živčanog sustava, a time i tijela i uma. Zapravo, istraživanja su otkrila da sporo disanje, zajedno sa zdravim navikama spavanja , može biti učinkovitije u borbi protiv nesanice, tjeskobe i paničnih napada od hipnoze ili lijekova.

Disanje 4-7-8  pomaže u smanjenju kroničnog stresa, ako se provodi dosljedno – 3-4x dnevno prvih 10 dana, a potom 1x dnevno prije spavanja.

Tečaj Voditelj  psihofizičke relaksacije

U Učilištu Lovran možete upisati tečaj i  nauči voditi vježbe više vrsta body mind tehnika koje unapređuju zdravlje i pomažu u liječenju posljedica stresa, nervoze, depresije, nesanice, bolova i mnogih drugih psihofizičkih poremećaja.  

 PRIJAVI SE!

Share this Post