Mediteransko punjeno pile - aromu daju vino, senf, pinjoli...

Mediteransko punjeno pile – aromu daju vino, senf, pinjoli…

U unutrašnjost pileta možete staviti i kriške mandarine ili naranče kako bi meso bilo sočnije. Kao zdrava zamjena za običnu rižu poslužit će i divlja, a odličan prilog je i salata od jabuka.

Sastojci:

  • 1,20 kg pile
  • ružmarin
  • dl vina porto ili nekog drugog crnog vina
  • 3 češnja češnjaka
  • grančica kadulje
  • žličica senfa
  • sok 1/2 limuna
  • 2 dl povrtnog temeljca
  • 1/2 dl maslinovog ulja
  • žličica mediteranskih začina
  • sol
  • papar
  • šalica riže
  • žlica pinjola

 

Priprema:

Pile izvana i iznutra natrljajte mješavinom meditranskih začina, soli i papra. U unutrašnjost stavite ružmarin, češnjak i kadulju. Povežite kuhinjskim koncem pile, kako bi sačuvao oblik tijekom pečenja. Pomiješajte vino, maslinovo ulje, senf i limunov sok.

Pile stavite u lim premazan uljem, premažite dijelom marinade i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C, oko sat vremena. Tijekom pečenja podlijevajte ga ostatkom marinade i juhom od povrća. Skuhajte rižu. Pinjole kratko prepecite i pospite po riži. Pečeno pile izvadite na ugrijan tanjur, a umakom od pečenja zalijte rižu.

Savjet:

U unutrašnjost pileta možete staviti i kriške mandarine ili naranče kako bi meso bilo sočnije. Kao zdrava zamjena za običnu rižu poslužit će i divlja, a odličan prilog je i salata od vrhnja, majoneze, blanširanog i narezanog celera te jabuke narezane na ploške. Salatu ukrasite orasima i poslužite uz glavno jelo.

Autor/Photo by: 24sata.hr

Share this Post