dijabetes

Makrobiotički principi prehrane dijabetičara

Makrobiotička prehrana je bazirana na balansiranju Yin i Yang energetskih polova. Po energetskoj teoriji dijabetes se javlja kod osoba koje imaju previše Yina u tijelu, stoga se u prehrani preporučuje više Yang namirnica. Previše Yina uzrokuje zakiseljenost organizma.

PRIJEDLOZI ZA PREHRANU DIJABETIČARA

Treba napomenuti da se u ovoj prehrani ne preporučuje potpuno izbaciti Yin namirnice. Yang namirnice treba naglasiti ali ne pretjerano, jer kada je previše Yanga, nastaje žudnja za Yinom. Stoga bi dijabetičar trebao da izbjegava svu hranu koja je previše Yin ili previše Yang i trebalo bi da se hrana kreće u granicama standardnog makrobiotičkog načina prehrane.

Integralne žitarice bi trebalo da budu zastupljene najmanje 50% do 60% u prehrani dijabetičara. Naročito se preporučuju više Yang žitarice, kao što je kratka integralna riža, proso i heljda. Proso sadrži puno vitamina B koji služi kao katalizator u stvaranju hormona kao što je inzulin.

Ukusan i koristan obrok je kuhana kaša od integralne riže i prosa u odnosu 50-50 ili 80-20. Žitarice treba kuhati s malom količinom morske soli.

Povrće treba da sačinjava 20% – 25% dnevne količine hrane i trebalo bi ga prvenstveno dinstati u malo ulja i začiniti morskom solju. Za dinstanje koristiti Yang ulja i to ulje sezama i kukuruza. Od povrća se preporučuje povrće okrugla oblika koje raste na površini zemlje, kao luk i kupus. Od lisnatog povrća dati prednost povrću čiji su listovi tvrdi i složeniji poput kelja, daikon rotkve, lišće mrkve, peršina.

Preporučuje se čaj od prženih žitarica, ječma ili riže. Dijabetičar ne bi trebalo nikada da jede sirovo ulje, na primjer, u salati.

Mahunasto povrće trebalo bi da je zastupljeno s 10% – 15% u prehrani, i to prvenstveno mali sitni grah kao što je azuki i leća. Korisno je redovno jesti 3% do 4% algi, da bi se osigurali minerali.

Dijabetičar bi prema principima makrobiotičke prehrane trebao da izbjegava voće, čak i kad je kuhano. Želju za slatkim može zadovoljiti konzumacijom žitarica, kao i povrća poput jesenje i zimske tikve, bundeve. Dozvoljen je također povremeni desert od azuki graha, zaslađen sirupom od integralne riže ili ječma.

Dijabetičari mogu jesti ukiseljeno povrće (turšiju), najbolje pripremljeno na tradicionalan način i da je neko vrijeme odstajalo. Turšija stara nekoliko dana je previše Yin. Makrobiotička prehrana savjetuje manje tekućine dijabetičarima. Preporučuje se čaj od prženih žitarica, ječma ili riže. Dijabetičar ne bi trebalo nikada da jede sirovo ulje, na primjer, u salati.

Važno je također da se hrana dobro sažvače. Kažu da bi svaki zalogaj trebalo sažvakati po 100 puta. Bolje je da dijabetičar jede male količine hrane pet do šest puta dnevno nego jedan obilan obrok. Isto tako ne bi trebalo da jede nekoliko sati prije spavanja.

MAKROBIOTIČKI NAPITAK ZA REGENERACIJU GUŠTERAČE

Nasjeckati na sitno pola šalice luka, pola šalice mrkve, pola šalice bundeve i pola šalice kupusa. Sve po redu sjeckanja poslagati u zdjelu i preliti s 4 šalice vode. Kuhati na tihoj vatri 20 minuta bez miješanja. Procijediti kroz gazu (povrće baciti) a iscijeđenu tekućinu piti toplu: pola šalice prije ručka a pola 2-3 sata poslije ručka. Ostatak odložiti u frižider i koristiti još dva dana tako da se prije upotrebe ugrije.

Ovaj napitak je koristan za stabilizaciju razine šećera u krvi i regeneraciju gušterače.

Autor: Jelica Popić dr.med.

Podijeli s prijateljima