neven

Ljekovito bilje – neven

Neven (Calendula officinalis),u narodu poznat pod imenima poljski neven, žutelj, poljski ognjac, vrtni ognjič, prstenčac, zimorod) je ljekovito bilje čiji su učinci poznati u narodnoj te dokazani u suvremenoj medicini.

To je godišnja ili dvogodišnja biljka sa širokim kopljastim (lancetastim) listovima i 4-7 cm širokim cvjetnim glavicama koje sadrže brojne narančasto-žute jezičaste cvjetiće i nekoliko cjevastih cvjetića. Potječe iz srednje, istočne i južne Europe. Uzgaja se u mediteranskim zemljama, na Balkanu, i istočnoj Europi, te u manjoj mjeri u Njemačkoj. Neven je jako sličan brđanki (arnika), koja je također ljekovita, no nju bi naročito srčani bolesnici morali oprezno koristiti jer u većim dozama može uzrokovati ubrzan rad srca.

LJEKOVITOST CVJETOVA NEVENA

Svi navodi o ljekovitosti nevena osim iz narodne medicine su prikupljeni iz Monografije fitotrapije njemačke vlade i ESCOP-ove monografije – The European Scientific Cooperative on Phytotherapy), i nacionalne hrvatsku Farmakopeju.

Jednostavne ljekovite pripravke od cvijeta nevena  možete pripremiti i sami.

Cvjetovi nevena sadrže brojne bioaktivne spojeve koji:

  • potiču zacjeljivanje rana na koži i sluznicama koje sporo zacjeljuju (modrice,  čireve i egzanteme, faringitisi/upale grla, dermatitisi, čirevi na nogama i ulcus cruris) – opisan je protuupalni učinak i poticanje granulacije,
  • antimikrobni, citotoksični,   antitumorski učinak
  • lipofilni ekstrakt nevena pokazao je potentnu anti-HIV aktivnost,  protektivni učinak na ljudske limfocite

Kontraindikacije: Nisu poznate.

Nuspojave: Nisu poznate.

Interakcije s drugim drogama: Nisu poznate.

Fitomedicinski pripravci od nevena: Suhi svijet, ekstrakti i macerati cvijeta nevena se koriste za izradu ljekovitih pripravaka.  Za izradu infuza preporuča se: 1-3 g osušenog cvijeta nevena na jednu šalicu vode (150 ml) ili 1-2 čajne žličice (2-4 ml) tinkture na ¼-1/2 litre vode. Kod izrade masti, krema  i balzama – dovoljno je 2-5 g cvijeta nevena macerirati u  100 ml biljnog ulja koji treba koristiti za masnu fazu pri izradi kreme ili balzama. Priprema čaja: 1-3 g osušenog cvijeta nevena preliti sa 1,5 dcl vrele vode (1 čajna žličica= oko 0.8 g.) Pričekati 5 – 10 min i zatim procijediti kroz cjedilo za čaj.

Doziranje i upotreba infuza/čaja: Ako nije drugačije propisano, za upale usta i grla, isprati ili grgljati još topli infuz nekoliko puta dnevno. Za tretiranje rana, kvasiti komadić pamučnog ili sličnog materijala u infuzu i zatim staviti na ranu. Oblog bi se trebao mijenjati nekoliko puta dnevno.

Napomena pri pripremi: Prije pripreme čaja i drugih ljekovitih pripravaka od izrezati suhe cvjetove.

Izvor:
Wording of the package insert German Standard Licence (St. Zul. 11th Suppl, Published Feb, 1996)
http://buecher.heilpflanzen-welt.de/BGA-Commission-E-Monographs/

Share this Post