ljekovito bilje

Izradite jednostavne pripravke od ljekovitog bilja 1.dio

Ljekovito bilje se može konzumirati svježe ubrano ili možete izraditi jednostavne pripravke od ljekovitog bilja , te ih koristiti u prehrani ili kao pomoćna ljekovita sredstva.

Ako sami ne uzgajate i pobirete ljekovito bilje, najbolje je da ga kupite u specijaliziranim dućanima koji prodaju organski uzgojeno ili samoniklo ljekovito bilje (sušeno ili svježe). Obratite pažnju na porijeklo i kvalitetu sirovina od kojih u svojoj kuhinji možete pripremiti ukusne i ljekovite pripravke.

ODGOVORNO KORIŠTENJE

Mnoge ljekovite biljke mogu štetiti kod određenih oboljenja ili imaju interakciju sa lijekovima koje uzimate. Pripravci od ljekovitog bilja se rade od dijelova ljekovite biljke (cvijet, list, plod, kora, korijen) jer nisu svi dijelovi svake biljke ljekoviti, niti jestivi. Katkad se dva različita dijela biljke koriste u sasvim različite svrhe, a ponekad su i neki dijelovi biljke otrovni, dok su drugi posve sigurni. Tako npr. kora krkavine (Frangula alnus) sadrži antrakinone i djeluje kao laksativ. List krkavine ne sadrži dovoljno antrakinona i nije ljekovit. Isto tako list koprive koristi se kao blagi diuretik (potiče mokrenje), a koristi se i kod reumatoidnog artritisa. Korijen sadrži sasvim drugačiji profil kemijskih spojeva i koristi se kod bolesti prostate (benigna hiperplazija prostate).

Zato se u farmaciji i na kupljenom ljekovitom bilju koriste natpisi tj. nazivi droga. Urticae folium (list koprive), urticae radix (korijen koprive), frangulae cortex (kora krkavine), thymi herba (zelen timijana). Katkad možete na pakovanju pročitati naziv biljke i pored nje riječ totum, prema latinskoj riječi cijel. To znači da ste kupili materijal od cijele biljke, a to su najčešće prehrambene biljke i/ili slabo toksične biljke.

‘DO IT YOURSELF’

Biljna sirovina za pripremu obroka ili ljekovitog najčešće je:  svježa biljka ili osušena biljka. Ljekoviti pripravak nastaje kada se biljka potopi u nekom ekstrakcijskom sredstvu (najčešće voda, alkohol, biljno ulje) u kojem se iz biljke izlučuju ljekovite tvari. Balastne tvari ostaju kao neotopljen biljni materijal koji se uklanja. Možda je naizgled nerazumljivo, ali to je proces kada kuhate – čaj.

Svježe biljke se najčešće koriste kao hrana ili dodatak hrani koje ljudi uzimaju u prehrambene i ljekovite svrhe, poput citrusa i ploda crnog ribiza kao izvor vitamina i drugih spojeva, te listovi svježeg peršina za loš dah (ubijaju bakterije koje stvaraju sumporne spojeve) i kao oblozi kod mastitisa

Sušene biljke su sve biljke koje se uobičajeno suše za pripremu čajeva a mljevene sušene su najčešće začini (kurkuma, sušena crvena paprika…). Sušenje i mljevenje pojedine biljke je kroz stoljeća bio vrlo popularan način čuvanja biljaka. Danas se mnoge biljke mogu nabaviti kao pulvis (prašak) biljaka.. Pripremaju se sušenjem na otvorenom i sjenovitom mjestu za suhog vremena, prije čega se biljka opere u vodi.