smoke

Ljekovita moć smokve

Znate li da je smokva – ljekovito voće i da pripada porodice murve ili duda ? Kako dozrijeva upravo u kasno ljeto dobro je prisjetiti se njenih nutricionističkih i ljekovitih vrijednosti.

Raste širom planete u toplim krajevima a kod nas raste i uzgaja se u Primorju i Dalmaciji. Više je vrsta smokve od kojih su najpoznatije petrovka i crna smokva.

Da je smokva ljekovito voće govore zapisi i vjerovanja još od najstarijih vremena, a tradicija uklanjanja bradavica smokvinim mlijekom kažu da potječe još od vremena cara Salamona.

Danas se smatra nutricionistički vrijednom namirnicom, a mnogi pripravci od smokve su ljekoviti za brojne zdravstvene poremećaje.

Oni koji broje kalorije u dnevnoj prehrani iz zdravstvenih ili estetskih razloga trebaju znati da u 100 g svježe smokve ima 74 kcal, a u 100 g suhe smokve čak 247 kcal.

Konzumacijom smokava vaš organizam će dobiti više magnezija i kalcija nego u istoj količini mlijeka.

LJEKOVITOST SMOKVE

Ljekoviti dijelovi smokve su plod, mliječni sok, list i kora drveta. Svježi plodovi sadrže 12-14% voćnog šećera, a sušeni od 50-60%, organske kiseline i značajne količine pektina. Od vitamina sadrži vitamine C, B1, B2, karotene, a od mineralnih tvari kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo, bakar..

BRADAVICE

Smokve sadrže protelitički enzim poznat kao ficin – koji se nalazi u mliječnom iscjetku iz nezrelih smokava i mladih listova smokve. To mlijeko djeluje protuupalno i keratolitički. Nanosi se na bradavice i kurje oči jednom dnevno,  kroz 5-7 dana.

PROBAVA

Svježa i suha smokva djeluje laksativno, te koristi kod opstipacije ili zatvora i ne ostavlja nikakve posljedice tj. bolje je uzimati nego sintetičke laksative koji mogu izazvati ovisnost i iritantne proljeve. Za reguliranje stolice dobro je uzimati kompot od suhe smokve, ili kompot od kombinacije suhe smokve i suhe šljive.

STIMULATOR MOŽDANIH FUNKCIJA I LIJEK ZA STRES

Visoka razina magnezija i voćnih šećera u plodu  smokve, čini je izvrsnim izvorom energije i stimulatorom moždanih funkcija. Pomaže boljoj koncentraciji, budnosti i svježini misli. Smokve se preporučuju u prehrani pojedinaca koji imaju simptome prekomjernog stresa, anksioznost, depresiju i kod PMS -a.

U narodnoj medicini smokva je odavno popularna kao sredstvo protiv kašlja. Pravi se sirup od plodova smokve  kuhanih u mlijeku. Brojna istraživanja naznačila su i antitumorsko djelovanje. Antiseptička svojstva smokve je čine efikasnim prirodnim lijekom za početne upale grla i za liječenje parazita u crijevima.

Savjet: ukoliko sami sušite smokve , nemojte ih posipati brašnom, jer se stajanjem u brašnu razvija brašnov moljac koji može ozbiljno šteti zdravlju.

Autor: Jelica Popić dr.med.

Share this Post