Kruh od kestena je na Korzici već stoljećima vrlo rasprostranjen. Nazivaju ga kruhom jer se priprema s brašnom ili pireom od kestena. Kestenov kruh je hranio narod, pogotovo onaj slabijeg imovinskog stanja – jer kesten su ubirali iz prirode, nisu ga svaku godinu morali sijati, uzgajati kao žitarice.
Od ploda kestena radi se zdravo i ukusno brašno, kojeg karakterizira znatna količina škroba. Pomiješano s brašnom žitarica koristi se za pripremu kruha, kaša, njoka i tjestenine. U ovaj kruh možete umjesto brašna od kestena koristiti pire tj.zgnječeni plod kuhanog kestena. Kesten pire ne smije biti sladak ili začinjen.
Sastojci:
- 150 g kesten pirea, nezačinjenog
- 200 g glatkog brašna
- 1 žličica meda (po mogućnosti od kestena)
- 10 g svježeg kvasca
- prstohvat soli
- 150 ml mlake vode
- 1 žličica maslinovog ulja
Postupak:
- Otopiti kvasac i med u malo mlake vode. Ostaviti desetak minuta da se kvasac digne. U zdjelu nasuti brašno i kesten pire, dodati kvasac i zamijesiti tijesto rukom dodavajući vodu malo po malo. Na kraju dodati sol i dalje mijesiti da se dobije glatko tijesto.
Ostaviti da se tijesto diže u zdjeli pokrivenoj prozirnom folijom. Tijesto se mora udvostručiti. - Dno posude za pečenje obložiti papirom za pečenje premazanim s malo maslinovog ulja.
- Pobrašniti radnu površinu, te na njoj oblikovati tijesto po želji, prebaciti ga u posudu i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C dok ne porumeni (oko 30 minuta). Nakon prvih 10 minuta smanjiti temperaturu pećnice na 150°C da površina kruha ne izgori.
- Ohladiti kruh prije nego ga narežete
Share this Post