Fina kombinacija slatkih smokava i kislkastih malina u aromaticnom tijestu .
Sastojci
Biskvit
- 16 svježih smokava
- 100 g maslaca sobne temperature
- 150 g smedjeg secera
- 2 jaja
- 1 Vanilin šećer
- 125 g glatkog brašna
- 75 g samljevenih badema
- 1 zlicica praška za pecivo
- 100 ml čvrstog jogurta
- 200 g malina
- prstohvat soli
Posip
- 50 g glatkog brašna
- 25 g putera/maslaca
- 35 g smeđeg šećera
- prstohvat soli
- 30 g listića badema
Priprema
- Moje smokve su bile jako malene i zato izgleda da ih je puno , ako su vase srednje ili vece bice vam dovoljno 10-12 komada . Smokvama odstrani peteljke , pa polovicu nasjeckaj na manje komade , a drugu polovicu prerezi na pola . Ostavi sa strane , pa napravi posip tako sto ces svesastojke osim badema dobro izmijesati dok maslac potpuno ne utrljas u brasno i secer.
- Kalup sa obrucem promjera 24 cm oblozi papirom za pecenje ili premazi maslacem i pospi brasnom . U zdjelu za mijesanje pjenasto izmiksaj maslac , secer , vaniliju i sol , pa dodaj jaja jedno po jedno . Brasno , bademe i prasak za pecivo pomijesaj , pa ovu smjesu dodaj u smjesu sa jajima u tri navrata naizmjenice sa jogurtom . Na kraju u tijesto umijesaj nasjeckane smokve i 1/3 malina .
- Dobiveno tijesto prebaci u pripremljeni kalup i poravnaj . Po cijeloj povrsini ravnomjerno rasporedi polutke smokava i drugu trecinu malina . Sve pospi posipom , ostatkom malina i listicima badema .
- Peci kolac u zagrijanoj pecnici na 160 stupnjeva 75-80 min . Probaj cackalicom , pa ako nije dovoljno pecen produzi pecenje za jos 10-tak min . Ako vam se cini da je kolac dosta porumenio prekrijte ga folijom .
- Peceni kolac izvadi iz pecnice i pusti da se hladiu kalupu 15 min , pa ga tek onda izvadi iz kalupa i prebaci na servirni tanjur . Pusti da se tako ohladi . Prije posluzivanja kolac lagano pospite secerom u prahu.
Autor/Photo by: LuAnn
Share this Post