kolac s jebukama

Kolač s jabukama s glazurom za dijabetičare

Ukusni kolač s jabukama s glazurom za dijabetičare. U slast!

Sastojci:

Tijesto:

  • 375 g pšeničnog brašna tip 1050
  • 1 suhi kvasac
  • 50 g voćnog šećera
  • 3 kapi ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli
  • (1/4 l) mlijeka (1,5% masti)
  • 50 g maslaca ili margarina

Nadjev:

  • 1 i ½  kg kiselih jabuka

Glazura:

  • 100 g maslaca ili margarina
  • 1 jaje
  • 70 g voćnog šećera
  • 3 kapi ekstrakta vanilije
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • Malo cimeta
  • 20 g pšeničnog brašna tip 1050

Priprema:

  1. Priprema tijesta

Pomješajte brašno i suhi kvasac. Dodajte preostale sastojke pa sve umjesite mikserom prvo najmanjom, potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko tijesto. Ostavite tijesto da odstoji pokriveno na toplom mjestu, sve dok se vidno ne uveća. U međuvremenu podmažite tepsiju (40 x 30 cm). Zagrijte pećnicu. Tijesto blago pospite brašnom i još jednom promjesite na radnoj površini, razvijte ga na tepsiji.

  1. Priprema nadjeva

Oljuštite jabuke, isjecite na četvrtke, očistite, isjecite na listiće i odmjerite 1,3 kg. Poredajte listiće gusto, malo preklopljene jedne preko drugih, preko tijesta.

  1. Priprema glazure

Maslac ili margarin otopite u maloj posudi, samo otopite, ne smije se ugrijati. Dodajte jaje, voćni šećer, aromu, kiselo vrhnje, cimet i brašno. Pomoću metlice za snijeg sve dobro sjedinite u ujednačenu smjesu. Rasporedite glazuru pomoću žlice preko listića jabuka. Stavite da se peče.

Temperatura pečenja: Gornji i donji grijači: oko 180º C (prethodno zagrijati pećnicu) Topal zrak: oko 160º C (prethodno zagrijati pećnicu) Plin: stupanj 2-3 (prethodno zagrijati pećnicu).

Autor/Photo by: centarzdravlja.hr

 

Share this Post