Ukusni kolač s jabukama s glazurom za dijabetičare. U slast!
Sastojci:
Tijesto:
- 375 g pšeničnog brašna tip 1050
- 1 suhi kvasac
- 50 g voćnog šećera
- 3 kapi ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- (1/4 l) mlijeka (1,5% masti)
- 50 g maslaca ili margarina
Nadjev:
- 1 i ½ kg kiselih jabuka
Glazura:
- 100 g maslaca ili margarina
- 1 jaje
- 70 g voćnog šećera
- 3 kapi ekstrakta vanilije
- 3 žlice kiselog vrhnja
- Malo cimeta
- 20 g pšeničnog brašna tip 1050
Priprema:
- Priprema tijesta
Pomješajte brašno i suhi kvasac. Dodajte preostale sastojke pa sve umjesite mikserom prvo najmanjom, potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko tijesto. Ostavite tijesto da odstoji pokriveno na toplom mjestu, sve dok se vidno ne uveća. U međuvremenu podmažite tepsiju (40 x 30 cm). Zagrijte pećnicu. Tijesto blago pospite brašnom i još jednom promjesite na radnoj površini, razvijte ga na tepsiji.
- Priprema nadjeva
Oljuštite jabuke, isjecite na četvrtke, očistite, isjecite na listiće i odmjerite 1,3 kg. Poredajte listiće gusto, malo preklopljene jedne preko drugih, preko tijesta.
- Priprema glazure
Maslac ili margarin otopite u maloj posudi, samo otopite, ne smije se ugrijati. Dodajte jaje, voćni šećer, aromu, kiselo vrhnje, cimet i brašno. Pomoću metlice za snijeg sve dobro sjedinite u ujednačenu smjesu. Rasporedite glazuru pomoću žlice preko listića jabuka. Stavite da se peče.
Temperatura pečenja: Gornji i donji grijači: oko 180º C (prethodno zagrijati pećnicu) Topal zrak: oko 160º C (prethodno zagrijati pećnicu) Plin: stupanj 2-3 (prethodno zagrijati pećnicu).
Autor/Photo by: centarzdravlja.hr
Share this Post