koje namirnice izbjegavati

Koje namirnice izbjegavati kod pojedinih bolesti

Hrana može biti i lijek, ali i otrov (Hipokrat), stoga saznajte koje namirnice treba izbjegavati kod nekih bolesti…

Repa sadrže tvari koje mogu smanjiti sposobnost lučenja hormona štitnjače. Stoga se ne preporuča osobama koje imaju problema sa povećanom štitnjačom.

Rajčica sadrži male količine toksičnih tvari poznatih pod nazivom solanini, a koji mogu izazvati glavobolje kod osjetljivih ljudi. Ove tvari u rajčicama  su također relativno čest uzrok alergija. Neidentificirane tvari u rajčicama mogu povećati lučenje želučane kiseline, što dovodi do probavnih smetnji i žgaravice. Osobe koje često imaju probavne smetnje – neka probaju prehranu bez rajčica kako bi testirali da li je tomu uzrok rajčica.

Jagode, maline, špinat i rabarbara sadrže oksalnu kiselinu, koja može pogoršati bolesti kamenaca bubrega i mokraćnog mjehura, te smanjiti sposobnost tijela da apsorbira željezo i kalcij.

Maline sadrže prirodni salicilat koji može uzrokovati alergijsku reakciju na aspirin osjetljivih ljudi.

Sjeme iz voća poput jabuka, marelica, i dunje sadrže amygdalin, spoj koji se pretvara u cijanovodik u želucu. Konzumiranje velike količine sjemena može dovesti do trovanja cijanidom.

Krumpir: Izbjegavajte krumpir sa zelenom korom i klicama, jer imaju gorak okus i sadrže otrovne tvari koje mogu izazvati proljev, grčeve, i umor.

Šljive, breskve, marelice i trešnje – kod osoba koje su alergične na Aspirin također mogu naići na probleme nakon što su jeli šljive ili breskve jer sadrže salicilate. Ne preporuča se konzumiranje koštica ovog voća jer sadrži amigdalin koji se razgrađuje u cijanovodik, otrov.

Hren – vrlo visoke doze hrena mogu izazvati povraćanje ili prekomjerno znojenje. Izbjegavajte ako imate hipotireozu.

Kurkumu  trebaju izbjegavati osobe sa simptomima žučnih kamenaca.

Autor: wellness.hr

Share this Post