Za sve koje iritira loš tiramisu: Evo pravog recepta za taj kolač

Za sve koje iritira loš tiramisu: Evo pravog recepta za taj kolač

Iznervirana prošlotjednim susretom s tiramisuom koji izgleda kao mađarica sinula mi je ideja da prikažem tiramisu kakav bi trebao biti.

Tiramisu mora biti kombinacija pjenaste kreme i ”biskvita”, desert koji se jede žlicom i u kojem je kava samo jedna od nota koja se osjeti, a ne dominantan okus koji ubije mascarpone i ostale divote. Najprvije, tiramisu se radi od sirovih jaja i ne peče se. Tako bar rade Talijani, a ja slijedim njihov primjer jer ipak su oni profići za taj desert. Drugo – tiramisu je više složenac od u kavi namočenih piškota, kreme od jaja i mascarponea, i u ovom slučaju rastopljene čokolade.

Sastojci za osam osoba:

  • 8 jaja
  • 500 g mascarponea
  • 200 g piškota
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 0,4 l kave
  • 70 g šećera
  • čokolada za dekoraciju
  • ekstrakt ili pasta od vanilije (opcionalno)

Priprema:

  • Najprije na pari rastopite čokoladu s maslacem dok ne dobijete svilenkastu, tekuću čokoladnu kremu.
  • U međuvremenu na dno duboke posude poslažite piškote te ih namočite kavom. Potom ih prelijte čokoladnom kremom i rasporedite jednolično po cijeloj dužini, da sve bude prekriveno.
  • Odvojite u dvije duboke zdjele zasebno žumanjke i bjelanjke te prvo napravite kremu od žutanjaka.
  • Žutanjke istucite pjenasto sa šećerom, dodajte mascarpone i po želji pastu od vanilije te dobro promiješajte da dobijete gustu smjesu.
  • Potom istucite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg (trik s okretanjem posude iznad glave je i dalje jedinstvena metoda provjere čvrstoće snijega). Ovo nije klasično venecijanski, ali ja volim dodati snijeg od bjelanjaka jer daje kremi od žutanjaka prozračnost i mekoću. Polagano dodajte snijeg, žlicu po žlicu u kremu od žumanjaka i laganim miješanjem povežite. Primijetit ćete kako se krema napuhnula, kao mousse. Počastite se kušanjem.
  • Izlijte kremu preko piškota i čokolade, zagladite i ukrasite naribanom čokoladom (možete i ribanom koricom naranče).
  • Stavite u frižider na sat vremena da se slegne i servirajte hladno.

Uživajte u pjenasto – kremastom desertu.

Autor: 24sata.hr/Tea Hržica

Photo by: spicepicableme.com

Share this Post