sauna

Koja je sauna idealna za vas?

Upoznajte vrste, izgled i djelovanje sauniranja u svakoj pojedinoj vrsti saune, kako biste izabrali najbolje za sebe…

Sauniranje je korisno za zdravlje, ljepotu i dobro raspoloženje. Wellness životni stil podrazumijeva i druženje sa obitelji i prijateljima, a upravo je sauniranje prilika da to provedete u djelo.

FINSKA SAUNA

Pripada grupi suhih sauna, a u svijetu wellnessa, pod nazivom „sauna“ podrazumjeva se upravo drvena finska kabina s karakteristikama poput: visoke temperature od 80 – 100 stupnjeva Celzijevih i malom vlažnosti zraka – do 10%.

Finska sauna je zapravo drvena kabina, u kojoj su postavljene drvene  klupe u tri nivoa, a na svakoj klupi su drveni podlošci koji se pri ležanju postavljaju pod glavu. Visoka temperatura u sauni dolazi od električne peći smještene u kutu saune, napunjene vulkanskim kamenjem koje zadržava visoku temperaturu i isijava negativno nabijene ione i minerale iz kamena.

Kamenje na peći se povremeno zalijeva vodom u koju se dodaju birana eterična ulja, iz drvenog kabla s drvenom kutljačom, kako bi velika količina vlage koja isparava iz vrućeg kamenja privremeno ovlažila sauna kabinu i potaknula jače znojenje tijela.

Na zidovima kabine su postavljeni: sunčani sat – koji treba pokrenuti pri ulasku u sauni, kako bi kod istjecanja pijeska znali da je prošlo 15 min – koliko je predviđeno vrijeme boravka u sauni.

Osim pješčanog sata na zidu saune je okrugli termometar koji upozorava na visinu temperature u kabini, kao i svjetlo sa zaslonom, koje uz glazbu iz zvučnika na stropu saune pojačava osjećaj opuštanja.

Finska je sauna korisna za detoksikaciju organizma, kondicioniranje krvnih žila i srca i psihofizičko opuštanje.

Koja je sauna idealna za vas?

PARNA KUPELJ

Riječ je o kabini za sjedenje, ili poluležanje s karakteristikama niže temperature ( od 45 – 50 Celzijevih stupnjeva), te visokim postotkom pare u kabini – do 100%. Para oplemenjena aroma eteričnim uljima u kabinu dospijeva iz ukrasne posude koja je spojena na parogenerator izvan kabine. Zidovi i klupe u parnoj kabini su obloženi keramikom, dok je strop zaobljen s efektima zvjezdanog neba.

U samoj kabini nalazi se kneipp crijevo s vodom kojom se polijevaju klupe prije sjedanja, kako iz higijenskih razloga, tako i u svrhu rashlađivanja.

Dobra kombinacija toplinskog zračenja iz zidova i klupa te visoke vlažnosti zraka u parnoj kupelji dovodi tijelo do blagog znojenja s čime se pospješuje oslobađanje otrovnih tvari iz organizma. U parnoj kupelji se tijelo znoji i ispušta tekućinu, ali i prima vlagu kroz otvorene pore, pa je treba koristiti zbog izvanrednih učinaka na kožu. Zbog blagih temperatura prikladna je za ljude koji imaju problema s krvnim žilama i srcem. Parna je kupelj nešto popularnija žena nego kod muškaraca, upravo zbog  želje za lijepom i napetom kožom.

Koja je sauna idealna za vas?

BIO SAUNA  

Pripada grupi polusuhih sauna koje karakteriziraju niže temperature od Finske saune (do 60 Celzijevih stupnjeva) te veća vlažnost zraka (30-50%). Unutrašnjost kabine je izrađena u kombinaciji kamena, keramike i drveta. Temperatura saune se postiže grijanjem iz električne kombinirane peći. Radi se o peći u kojoj je ugrađen kontejner s vodom, koja isparava pod utjecajem visoke temperature i time proizvodi ugodnu polusuhu klimu u sauna kabini.

Moderne verzije bio saune imaju uređaje koji u sauna kabinu ubacuju morski ili kameni aerosol, mirisne i ljekovite arome. Ti dodaci kreiraju bio klimu i ugođaj boravka na moru, ali i koncentraciju ljekovitih morskih i aromatičnih tvari koje imaju efekte talasoterapije.

Bio saunu koriste pojedinci koji ne vole ekstremne vrućine i imaju relativne kontraindikacije ili lakše zdravstvene poremećaje. Boravak u bio sauni može potrajati i do 40 min. Posebno je preporuča za opuštanje i za pomoć pri liječenju kroničnih tegoba koštano mišićnog i dišnog sustava.

Autor: Wellness.hr/Wellness Vodič by Jelica Popić

Foto by:  www.wellness.best93.hr/

Podijeli članak s prijateljima