Jednostavno kinesko jelo kad nemate dovoljno sastojaka ,umaka i sl..Kombinacije povrca birajte sami po ukusu,cak i kolicine.
Sastojci:
- 4 osobe
- 400 g piletine
- 1 bjelance
- 1žlicu gustina
- 1žlicu soja umaka
- 100g ribanog kupusa
- 1 mrkva
- 1 svježi krastavac(manji)
- po 1 crvena i žuta paprika 8manje)
- 1/2 crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 ljuta papričica(po želji)
- 3 šampinjona
- 5 žlica kikiriki ili obicnog ulja
- 2 žlice soja umaka
- 1žličica smeđeg šećera ili običnog
- 1žličica rižinog octa
- 1žlica neprženog kikirikija
- sol,papar
Priprema:
- Operite meso,osusite na kuhinjskom papiru pa ga narezite na trakice ili ako niste dovoljno spretni na kockice.
- U posudi umijesajte bjelanjak,dodajte žlicu vode,žlicu gustina i žlicu soja umaka i malo posolite.
- Meso uvaljajte u panadu od bjelanjka pa ga prepržite na ulju u woku ,pecite ga postepeno da se djelov mesa odvoje i fino zapeku sa svih stana ,izvadite i odlozite na kuhinjski papir da se ocijedi.Kad preprzite svo meso ocijedite visak ulja iz woka .
- Na ostatak ulja dodajte luk nasjeckan na kockice pa preprzite minutu, dodajte narezanu mrkvu ,a onda postepeno svo ostalo povrce ,par minuta dinstajte sve zajedno pazite da sve ostane hrskavo.
- Vratite piletinu .Dodajte sojin umak,ocat,kikiriki,mljevenu papriku,secer.Sve zajedno dinstajte jos tri minute.Posolite i poparite.Maknite s vatre.
Posluživanje:
Servirajte uz kuhanu rižu.
Autor/Photo by: coolinarika.com
Share this Post