kesten pire

Kesten pire u omotaču od čokolade

Plod pitomog kestena je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo i za to postoje arheološki dokazi. Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a povjesničari kažu da se počeo širiti po Europi preko Grčke.

Kesten pire možete pripremiti tako da skuhate kestene, koristite već skuhane kupovne ili smrznutu nezaslađenu kesten masu. Iz dobivene kesten mase, koja mora biti čvrsta ali svejedno ukusna, pripremite tuljce ili tradicionalna “srca”. Oboje je lijepo poslužiti u papirnatim košaricama, kao dio pladnja s kolačima. Smrznuta kesten masa, domaća ili kupovna, vam osigurava cjelogodišnje uživanje u ovom desertu a ponajviše u doba blagdana poput Božića, kad ovaj desert možete pripremiti i u obliku kuglica kako bi što bolje pristajao uz ostale kolačiće.

Sastojci za kesten pire

  • 200-300 g kuhanih očišćenih kestena ili smrznute kesten pire mase
  • 3-5 žlica šećera u prahu (prema ukusu)
  • 1 žlice ruma ili arome ruma
  • vanilin šećer
  • oko 150 ml slatkog vrhnja

Sastojci za preljev:

  • 200-300 g čokolade
  • žlica maslaca

Postupak:

  1. Pripremiti kesten pire kao što je navedeno u uvodu, od kuhanih kestena ili kupovne smrznute kesten pire mase, koju ste prethodno potpuno odmrznuli. Usitniti dobro vilicom ili protisnuti kroz sito za krumpir pire. Dodati rum ili aromu ruma (rum ne dodavati ako će i djeca jesti), i šećer u prahu. Količinu šećera svakako provjerite i odredite prema ukusu te dodajte još ako vam je navedena količina premala. Slatko vrhnje dodati polako, pomiješati sve i pričekati neka se dobro upije u masu. Pripazite da ne ispadne prerijetko, smjesa bi morala biti vrlo gusta i čvrsta.
  2. Oblikujte od ove mase tuljce, srca ili kuglice. Čokoladu s maslacem otopite na srednje jakoj vatri, umočite svaki komad u rastopljenu čokoladu i dobro ocijedite. Čokoladu je naravno moguće i oprezno preliti. Dobro osušiti, staviti u košarice od papira i tako poslužiti.

Share this Post