kolesterol

Kako sniziti kolesterol u krvi prirodnim pripravcima?

Ako želite sniziti kolesterol u krvi prirodnim pripravcima isprobajte s ljekovitim infuzom (čajem) od ploda biljke sikavice.

Kolesterol se dijeli na HDL (dobri) i LDL (loši). LDL se lijepi za stijenke krvnih žila, a HDL sakuplja LDL kolesterol i nosi ga nazad u jetru. Povišen LDL kolesterol posljedica je brojnih faktora, od genetskih predispozicija (naslijeđe), loše prehrane (previše zasićenih masti)  i životnog stila  (pušenje i prekomjerni stres), bolesti štitnjače.

Kolesterol nije štetan sam po sebi, već se njegova povišena razina može istaložiti na stijenke krvnih žila i time ih suziti i oslabiti, što povećava rizik od srčanog udara i povišenje krvnog tlaka.

TUMAČENJE NALAZA

Ako ste dobili nalaz kolesterola i nitko vam ga nije protumačio pregledajte preporučene vrijednosti kolesterola:

  • Ukupni kolesterol: manje od 5,0 mmol/l
  • LDL kolesterol: manje od 3,0mmol/l
  • HDL kolesterol: iznad 1,0 mmol/l za muškarce i iznad 1,2 mmol/l za žene
KAKO SNIZITI KOLESTEROL PRIRODNIM PUTEM
  • Prilagođena prehrana – što znači: smanjiti zasićene masnoće u prehrani (ne jesti margarin, maslac, tvrdi sir i masno meso), ne jesti hranu poput iznutrica, školjki i jaja  (iako jaja ne utječu loše na sve ljude koji imaju povišen kolesterol), jesti više povrća i voća jer ne sadrže kolesterol, smršaviti nekoliko kilograma
  • Mljevene sjemenke lana: 1-2 žličice mljevenog lana namočiti u 1 dcl vode, nemasnog jogurta ili kefira i konzumirati 1x dnevno
  • Biljni lijek protiv povišenog kolesterola potječe od ploda biljke Sikavice (lat. Silybi mariae fructus) ili narodnog imena „gospin trn“ koja u sebi sadrži znanstveno dokazano djelatnu tvar silimarin. Preporučuje se  3x dnevno popiti svježe pripremljen čaj od Sikavice kroz 7 dana, a potom smanjiti na 1x dnevno. Ukoliko se na kontroli (za cca 6 tjedana ) ne popravi nalaz ponoviti uzimanje čaja 3x dnevno još 7, te nastaviti 1x dnevno dozu održavanja.

Čaj od Sikavice koji spadaju u jednostavne pripravke od ljekovitog bilja možete pripremiti i sami:

 preliti 150 ml kipuće vode preko 1 čajne žlice (cca 3.5g) plodova Sikavice.  Namakati 10-15 min te zatim procijediti.

Napomena: Informacije koje se nalaze na wellness.hr nisu liječničko mišljenje ili pregled. Uvijek se prvo konzultirajte s vašim liječnikom prije donošenja zdravstvenih odluka.

Autor: Wellness.hr