Kako napraviti zdravi kruh bez brašna i jaja

Kako napraviti zdravi kruh bez brašna i jaja

Ako jednostavno želite zdrav komad kruha koji će vam ostati svjež danima svakako preporučamo ovaj recept i što je još bolje; nevjerojatno je jednostavan za pripremu.

SAVJETI:

  1. Obavezno tostirajte bademe i sjemenke prije pečenja
  2. Držite se recepta i pustite da smjesa odmori prije pečenja barem dva puna sata u hladnjaku
  3. Nakon faze odmora u hladnjaku pričekajte još pola sata da smjesa postigne sobnu temperaturu
  4. Pecite kruh dok ne dobije lijepu zlaćanu boju, a zatim ga ponovno pustite da odmori dva sata.
  5. Dobro provjerite da su zobene pahuljice koje upotrebljavate doista bez glutena.

SASTOJCI:

Suhi sastojci:

  • 235 g zobenih pahuljica
  • 160 g sjemenki suncokreta
  • 65 g bučinih sjemenki
  • 90 g preprženih badema
  • 120 g sjemenki lana
  • 25 g chia sjemenki
  • 1 pošten prstohvat soli

Mokri sastojci:

  • 40 ml javorovog sirupa
  • 55 ml maslinovog ulja
  • 600 ml vode

PRIPREMA:

  1. Bučine sjemenke i sjemenke suncokreta prepržite kojih 5-7 minuta na 180°C, a bademe uzdužno prerežite i lagano tostirajte na tavici
  2. Pomiješajte sve suhe sastojke.
  3. U posebnoj posudi pomiješajte mokre sastojke.
  4. Suhe sastojke dodajte mokrima
  5. Sve zajedno preselite u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  6. Premažite maslinovim uljem prije pečenja
  7. Pecite na 200°C, 60 minuta, a možda i koju minuticu više ako imate slabiju pećnicu.
  8. Prije posluživanja ostavite da kruh odmori dva sata.

Autor: Vana Babić/jutarnji.hr

Share this Post