domaća čokolada

Kako napraviti domaću čokoladu

Čokolada ima brojne zdravstvene koristi. Iz čokolade naše će tijelo dobiti brojne hranjive i ljekovite sastojke među kojima je magnezij. Magnezij pomaže lučenju serotonina i dopamina koji popravljaju raspoloženje i utječu na dobar san. Važno je odabrati čokoladu s prirodnim i pravilno odmjerenim sastojcima.  Kako bi imali potpunu kontrolu nad sastojcimau čokoladi pokušajte napraviti sami – domaću čokoladu.

Zašto je domaća čokolada najbolja

Nije svaka čokolada kvalitetna po pitanju vrste i omjera sastojaka. Većina kupljenih čokolada sadrži kukuruzni sirup, hidrogenizirana ulja, sojin lecitin, umjetne arome. A sve su to nepoželjni i zdravlju štetni sastojci . Da ne pominjemo količinu šećera koja ne samo da deblja već i opterećuje organizam.

Istina, opredjeljujući se za kvalitetnu marku organske čokolade s manje mlijeka i šećera, možemo dobiti neke od prednosti čokolade bez štetnih utjecaja na naš struk i zdravlje, ali te su opcije često skupe.

Lako je nabaviti nekoliko sastojaka potrebnih za izradu čokolade (kao i nekoliko silikonskih kalupa za izradu zabavnih oblika), s kojima možete sami napraviti zdravu domaću čokoladu bez preplacivanja i bez kupnje.

Kako napraviti čokoladu kod kuće

Za ovaj recept trebate samo nekoliko sastojaka. Rastopite, sipajte u kalupe i imate čistu, zdravu domaću čokoladu. Zamislite užitak a i dobar je poklon za svaku priliku od Valentinovado Božića.

Sastojci:

  • 1 šalica (100 g) kakao maslaca
  • 1 šalica (100 g) kakao praha
  • ½ šalice meda (50 g)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili drugih okusa po želji
  • sjeckani i prepečeni bademi ili ekstrakt naranče i mente (izborno)

Upute:

U staklenoj posudi uronjenoj u drugu posudu s vrućom vodom na laganoj vatri rastopite kakao maslac.  Pazite da voda ne dospije u posudu s maslacem. Kada se kakaov maslac potpuno otopio, uklonite ga s topline i dodajte kakao prah, vaniliju i druge izborne sastojke.

Mješajući smjesu rashladite dok se ne zgusne do gustine meda. Umiješajte med i nastavite mješati dok se smjesa ne ohladi skoro do sobne temperature.  Pobrinite se da voda ne dospije u smjesu ili u kalupe u koje ćete izliti čokoladu! Budite oprezni, čak pazite da nemate mokre ruke ili kap vode u kalupima u koje ćete preliti čokoladu. Nakon ulijevanja u kalupe (staklene, silikonske ili lim za pečenje obložen papirom za pečenje) odložite čokoladu na hladno mjesto ili hladnjak da otvrdne .

Nakon vađenja iz kalupa domać čokolada je spremna za upotrebu i užitak u finim okusima. Domaća čokolada se može čuvati više od tjedan dana na sobnoj temperaturi ili se može čuvati u hladnjaku duže. Također se može zamrznuti.

Slobodno se igrajte s dodacima u ovom receptu  kako biste otkrili svoj  omiljeni okus čokolade !

Share this Post