Kada brati ljekovito bilje?

Kada brati ljekovito bilje?

Vrijeme i način skupljanja i branja ljekovitog bilja vrlo su važni kako bismo dobili kvalitetnu sirovinu ili biljnu drogu od koje se spravljaju ljekoviti pripravci.

ISKORISTITE SUNČANI DAN

Pravilo je da se biljke skupljaju po lijepom vremenu, zato što po kiši biljke imaju višak vode i vlage. Vrijeme sakupljanja je različito za različite biljke. Biljke trebaju brati osobe koje su stručne u prepoznavanju pojedine vrste bilja. Dobro je da se pri branju koristi pravilo branja samo jedne vrste ljekovitog bilja kako ne bi došlo do miješanja ubranog bilja.

Berite čiste biljke i to bez primjesa ostalog bilja koje raste uz biljku. Ubrano bilje držite u platnenim ili papirnatim vrećicama i istog dana pripremite za sušenje.

Sušite ga  tanko rasprostranjenog po čistom papiru ili pamučnom platnu u prostoriji u kojoj je moguće provjetravanje.

Pravilo je da se biljke skupljaju po lijepom vremenu, zato što po kiši biljke imaju višak vode i vlage.

Cvjetovi se beru u punom cvatu ne prekasno. Ako se sakupljaju procvali cvjetovi, njihova vrijednost je manja, pa je i manja vrijednost eteričnog ulja.

Lišće se bere kad je najkrupnije i najsočnije, jer tada sadrži najviše ljekovitih tvari. Kasnije kada biljka procvjeta, sokovi struje u cvijet i to na štetu lišća. Nije dobro brati lišće suviše mlade biljke jer je nedovoljno razvijeno.

Plodove treba ih brati i skupljati kada su potpuno zreli. Mesnati plodovi beru se kada su sasvim zreli s izuzetkom maline, kupine, ribizle i šipka. Oni se počnu skupljati prije potpunog sazrijevanja, npr. šipak tada sadrži najviše C vitamina.

Podzemni dijelovi bilja (gomolji i korijenje) vade se ili skupljaju u jesen ili u rano proljeće.

Kora se uglavnom skuplja u rano proljeće, prije nego što biljka prolista i kada sadrži najviše sokova.

Autor: Wellness.hr