Jesi li primijetila da su tržnice pune bundeva, velikih, malih, narančastih? S obzirom na to da su neke bundeve slatke pomislila sam da je prava šteta ne iskoristiti ih za kolač. Uz dodatak jabuke, kraljice jeseni, osmislila sam odličnu jesensku pitu.
Kombinacija integralnog pirovog i heljdinog brašna dala je dodatnu orašastu notu ovoj mirisnoj piti. Koristila sam integralna brašna u kombinaciji pir i heljda. U tijestu za tart ova kombinacija jednostavno dominira. Okus, prhkost tijesta i puni okus. Kako često kažemo da je u djetinjstvu sve bilo finije… možda baš zato što su koristili ova brašna. Isprobaj!
Jabuke i bundeva obiluju vlaknima, vitaminima i mineralima. Integralne žitarice se smatraju odličnim izvorom ugljikohidrata, a ako imaš fitness ciljeve onda samo uzmi u obzir da je ovakav desert najbolje konzumirati oko neke aktivnosti (prije ili poslije). Pitu pripremi u subotu i odlično će pasati nakon nedjeljne šetnje.
Sastojci za tijesto:
- 150 g maslaca
- 100g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 325 g brašna (integralno; pola heljdino, pola pirovo)
mrvica soli
Za nadjev:
300 g slatke bundeve očišćene i narezane na komade
450 g jabuka očišćenih i oguljenih
50g grožđica
Začini: cimet, đumbir u prahu, muškatni oraščić (po pola žličice)
Priprema:
- Pomiješaj brašno, šećer u prahu i mrvicu soli i zatim dodaj žumanjke i maslac narezan na komade. Utrljavaj maslac u brašno dok ne dobiješ sipko tijesto koje će se kasnije povezati u tijesto. Ako nikako ne možeš povezati dodaj malo bjelanjka od jaja ili žlicu-dvije hladne vode.
- Tijesto podijeli, 2/3 koristit ćeš za dno i stranice kalupa, a 1/3 za cvjetiće na površini. Tako podijeljeno tijesto oblikuj u kugle, pokrij prianjajućom folijom i stavi na pola sata u hladnjak.
- Grožđice potopi u malo vode da nabubre. Naribaj jabuke i bundevu, dodaj grožđice i začine te promiješajte žlicom.
- Tijesto razvaljaj i stavi u kalup koji si premazala s malo maslaca, izbockaj vilicom da se ne stvore mjehuri zraka pri pečenju. Stavit u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva 10-tak minuta.
- Izvadi iz pećnice i zatim stavi nadjev i vrati u pećnicu dok od ostatka tijesta ne napraviš e cvjetiće. Poslaži cvjetiće po površini i ostavi da se peče do kraja.
- Ukupno bi se trebalo peći oko 1 sat, ovisno o pećnici i ovisno o sočnosti nadjeva, tako da provjeriš nakon 45 minuta.
Autor/Photo by: fitness klinika.gastro.hr
Share this Post