Jesenska hrana za vedar duh, radostan um i moćno tijelo

Jesenska hrana za vedar duh, radostan um i moćno tijelo

Ako je jesen doba koje u vama budi pomalo sjetno raspoloženje i ako mislite da je to vrijeme mirovanja, podsjetit ćemo vas na namirnice koje mogu utjecati na rad mozga. Gotovo jednako kao što vesela glazba ili dobro društvo utječu na naše raspoloženje, tako i hrana koju konzumiramo može potaknuti osjećaj zadovoljstva.

No ne samo to ona može doista utjecati na osjećaj smirenosti, opuštenosti, na koncentraciju, ali i na otpornost organizma na različite bolesti. Štiteći krvožilni sustav, čisteći organizam i pripremajući ga za hladnije dane, možemo preduhitriti i spriječiti tipične jesenska tegobe koje se javljaju kod promjenjivih temperatura i vremenskih uvjeta.

A čim nam to pođe za rukom, bit ćemo spremniji na akciju, pa nas čak ni lošije vrijeme ni kraći dani neće spriječiti da nasmijani i puni elana uživamo u blagodatima jeseni. Kao što znamo, upravo je jesen bogata raznim vrstama voća i povrća koje je priroda stvorila, uz ostalo i zato da bi se pobrinula za naše tijelo. Na nama je samo da ispružimo ruke prema njezinoj šarenoj trpezi, odaberemo najbolje za sebe i tako razveselimo um, duh i tijelo.

Magnezij i kalij protiv stresa, za dobar san

Cjelovite žitarice, mlijeko, mliječni proizvodi, krumpir, mahunarke, muesli, lješnjaci i orasi – sve su to namirnice bogate magnezijem koji je iznimno važan za uklanjanje stresa. A u jesen, kada nas nakon godišnjih odmora očekuju novi opsežni i zahtjevni radni zadaci, stres je gotovo neizbježan. Pa kad se već priroda pobrinula da nam ih velikodušno podari u ovo doba godine, zašto onda ne povećati unos mladoga graha, lješnjaka i oraha u organizam, što će pridonijeti našim mentalnim sposobnostima.

U knjizi ‘Minerali’ dr. Ulrich Strunz i dr. Andreas Jopp tvrde da je magnezij prijeko potreban za osjećaj unutarnjeg mira jer je najučinkovitija tvar protiv stresa, a djeluje brže od bilo koje vježbe opuštanja. Posljedica su smirenost i dobri živci. Magnezij će vam pomoći i da lakše zaspite, a kvalitetan san je jedan od pokretača dobrog raspoloženja. Osim toga, magnezij je potreban za proizvodnju energije u mišićima i srcu. Pripazite li, dakle, na povećani unos magnezija, imat ćete pregršt razloga da se radujete novom godišnjem dobu.

Uz magnezij, gotovo jednako važan element je kalij. Mnogi procesi u organizmu ovise upravo o njihovu omjeru. Ako nam nedostaje magnezija, poremetit će se i procesi koji ovise o količini kalija. Namirnice bogate kalijem su paradajz, mahune, grašak, krumpir, a od voća to su banane, smokve i suho voće. Stoga je jesen pravo vrijeme da izbalansirate magnezij i kalij u svojem organizmu i poboljšate rad mišića i živaca.

 

Autor: sensaklub.hr

Share this Post