Jelo za hladne dane: Košarice od sira, fine slanine i poriluka

Jelo za hladne dane: Košarice od sira, fine slanine i poriluka

 

Slanina i poriluk u ovoj kombinaciji odlični su zalogajčići za večeru ili kada vam dođu gosti. Za pripremu će vam trebati oko 45 minuta. Ako nemate Gaudu, stavite neki drugi sir.

Sastojci:

  • 300 g slanine
  • 3 poriluka
  • 2 dl mlijeka
  • 1 1/2 šalica vrhnja za kuhanje
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice timijana
  • žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića

Tijesto:

  • 100 g gaude
  • šalica brašna
  • prstohvat soli
  • 80 g maslaca
  • jaje
  • 3 žlice vode

Priprema:

  1. Ispržite slaninu na tavi bez masnoće. Stavite je na papirnate ručnike i ocijedite 2/3 masnoće. Na ostatku masnoće pirjajte poriluk narezan na tanke kolutiće dok ne omekša pa maknite s vatre.
  2. U zdjeli pomiješajte mlijeko, vrhnje za kuhanje, jaja, žumanjke i začine te dodajte poriluk i nasjeckanu slaninu. U multipraktiku izmiksajte sir, dodajte brašno i sol i pulsirajte dok sir ne postane sitan. Dodajte omekšali maslac i miksajte dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama.
  3. lzvadite smjesu u zdjelu i dodajte jaje i dvije do tri žlice vode te zamijesite rukama u tijesto. Razvaljajte ga na pobrašnjenjoj površini i podijelite na dva dijela. Rastanjite jedan dio i izrežite čašama. Isto napravite i s ostatkom tijesta.  Tijesto utisnite u namašćeni kalup od muffina, nadjenite i pecite oko 25 minuta na 200°C.

Autor/Photo by: 24sata.hr

Share this Post