ljekovito bilje

Izradite jednostavne pripravke od ljekovitog bilja 2.dio

Ljekovito bilje se može konzumirati svježe ubrano ili možete izraditi jednostavne pripravke od ljekovitog bilja , te ih koristiti u prehrani ili kao pomoćna ljekovita sredstva.

Ako sami ne uzgajate i pobirete ljekovito bilje, najbolje je da ga kupite u specijaliziranim dućanima koji prodaju organski uzgojeno ili samoniklo ljekovito bilje (sušeno ili svježe). Obratite pažnju na porijeklo i kvalitetu sirovina od kojih u svojoj kuhinji možete pripremiti ukusne i ljekovite pripravke.

U prvom djelu teksta pozabavili smo se odgovornom korištenju i rizicima koje neznanje može i izazvati kod homemade korištenja i konzumacije ljekovitog bilja.

ŠTO I KAKO MOŽETE NAPRAVITI SAMI?

Uljni macerat od ljekovitog bilja se može koristiti kao hrana (začin) ili kao ljekovito sredstvo. Priprema se tako da se cijela ili dio ljekovite biljke nakon pranja i kratkog sušenja na otvorenom i sjenovitom mjestu. U praksi je najbolje koristiti 10 % biljne mase u odnosu na količinu biljnog ulja, po mogućnosti hladno tiješnjenog (maslinovo ili suncokretovo).

Najčešće se ljekoviti macerati pripremaju od nevena, a koriste nanošenjem na kožu ili sluznicu, a u prehrambene svrhe se obično maceriraju začinske biljke (paprika, ružmarin, mažuran). Macerati se mogu izraditi hladnim i toplim postupkom. Hladni postupak podrazumjeva namakanje biljke u ulju i ostavljanje na tamnom mjestu 4-6 tjedana, a topla ili brza maceracija se provodi kada se biljka namočena u ulju drži 1 sat u parnoj kupelji (banja marija,) a potom se ostavi 24 sata u ulju na sobnoj temperaturi. Nakon maceracije se ulje procijedi i eventualno filtrira te  odlaže u tamnim stalenkama spremno za korištenje.

Vodeni macerati od ljekovitog bilja – Biljka se potapa u vodu i ostavlja prikladno vrijeme, od 30 minuta do dva sata. To je uobičajen način za biljke koje sadrže tvari koje se lako otapaju u vodi, a kojima bi povišena temperatura naškodila. Korijen bijelog sljeza, lijek za infekcije grla, pluća i nosa, je najtipičniji primjer. On sadrži sluzi koje se lako otapaju u vodi, a koje se raspadaju na povišenoj temperaturi. Zato se on nikada ne spravlja u vrućoj vodi. Ovaj način je nekoć bio daleko korišteniji nego danas, tako da ćete naći u knjigama kako se na maceriranjem u hladnoj vodi spravljaju biljke koje se danas mahom obrađuju vrućom vodom, poput poljske preslice i medvjetke. Maceriranje je postalo nepopularno i zbog mogućeg razvoja bakterija i plijesni u mlakoj vodi.

Infuz – Ljudima poznatiji kao «čaj», ovo je klasičan način koji svi koriste. Infuz se spravlja prelijevanjem sušenog biljnog materijala kipućom vodom. Kipuća voda daleko bolje otapa ljekovite tvari od hladne vode. Posuda se potom pokrije pet do dvadeset minuta, ocijedi i pije svježe. Naglasak je na riječ svježe, jer su tvari koje se otapaju u čaju podložne raspadu u vodi tijekom vremena. To prepoznate po tome što infuzi mnogih biljaka, kada stoje nekoliko sati, promijene boju, okus i miris. Stoga se potrudite da infuz spravljate svjež.

Infuzi su prikladni za ekstrakciju mekanih dijelova biljaka koji se lako vlaže u vrućoj vodi, poput listova i cvjetova.

Dekokti – Spravljaju se kuhanjem biljke u ključaloj vodi. Vrijeme kuhanja je obično 5-15 minuta. Na taj način se spravljaju pripravci tvrdih biljnih dijelova, poput korijena i kore, te mekih dijelova onih biljaka kojima je potreban «žešći» tretman da bi se iz njih izvukle ljekovite tvari, poput poljske preslice.

Tinkture – Stoljećima su tinkture vrlo popularan ljekoviti oblik biljaka. Kao ekstrakcijsko sredstvo koristi se alkohol (etanol). Danas se uglavnom koristi pročišćeni etanol, a nekoć su se puno koristile rakije i vina. Temeljni princip je potapanje točno određene količine droge, najčešće suhe, u točnu količinu alkohola određenog postotka. Proučimo sljedeći primjer.

Od ljekovitog bilja možete izraditi začine, pomoćna ljekovita sredstva, proizvode za higijenu i kozmetičku njegu

Kada kupujete tinkturu korijena maslačka, naći ćete ovakvu napomenu:

Tinctura taraxaci radix 1:5 (w/v, weight/volume), 25 vol% etanol.

To znači da je tinktura korijena maslačka potopljena kao 1 maseni dio (100 g) u 5 volumnih dijelova (500 ml) 25 volumnih postotaka etanola. Nakon uranjanja očišćenog, opranog i osušenog korijena u etanol na 2-3 tjedna kako bi se u etanol izvukle (iscrple) aktivne tvari. Biljni materijal se preša i cijedi, te po potrebi filtrira.

Prednost alkohola pred vodom je to što bolje otapa ljekovite tvari, pa se u malom volumenu može otopiti veća količina ljekovitih. Stoga se tinkture uzimaju u malim količinama, obično od 0,5 do 5 ml, te ga ne smiju konzumirati djeca.

Danas vas s polica ljekarni «gledaju» tisuće gotovih  takvih proizvoda od ljekovitog bilja. Premda simpatični i popularni, to ne znači i da su i najdjelotvorniji. Biljke koje djeluju na bubrege najdjelotvornije su u obliku čajeva. Biljke koje se ne smiju sušiti, poput ehinacee, najdjelotvorniji su kao tinkture svježih biljaka.

ŠTO I KAKO MOŽETE NAUČITI?

Od ljekovitog bilja možete izraditi začine, pomoćna ljekovita sredstva (čajeve, macerate, tinkture, masti, bazame, sirupe, melate), proizvode za higijenu i kozmetičku njegu (sapune, šampone, paste za zube,ulja i kreme za sunčanje i  za njegu kože, maske, losione, mlijeko za kožu, pilinge). Sve prirodno i zdravo za Vas osobno, Vašu obitelj i prijatelje ili za Vaše klijente !

Želite li na siguran način izraditi i koristiti pripravke od ljekovitog bilja – učite i educirajte se.

Odaberite pohađati jednokratne radionice kroz koje ćete naučiti osnove o ljekovitom bilju, mjere opreza pri korištenju i izradi pripravaka te naučiti kroz aktivno sudjelovanje u izradi,  najmanje jednog pripravke od ljekovitog bilja. Ili se upišite i završite program kroz koji ćete steći široka teorijska i konkretna praktična znanja – kako izraditi široku paletu pripravaka od ljekovitog bilja i to znanje primijeniti za osobne i profesionalne svrhe, jer nakon završetka i uspješnog polaganja ispita dobit ćete Certifikat koji potvrđuje vaše znanje i vještine.

Podijeli s prijateljima