tea maravic

INTERVJU: Tea Maravić – Beautique by Tea

Razgovarali smo s mladom, lijepom, uspješnom i talentiranom Teom Maravić, wellness menadžericom i vlasnicom Beauty salona Beautique by Tea koja je idealan primjer kako svoje snove pretvoriti u stvarnost.

Nakon završene Obrtničke škole u Opatiji – smjer kozmetičarka, Tea Maravić svoju je karijeru započela u Liburnia Riviera hotelima Opatija, Remisens hotelu Marina u Mošćeničkoj Dragi i Remisens Premium hotelu Ambasador u Opatiji koji su joj pružili odličnu bazu i iskustvo kao kozmetičaru. Odlična baza i iskustvo  pomogli su joj da krene korak dalje te je tako dobila priliku kao wellness menadžer u hotelu Kvarner, a za tu se je poziciju dodatno usavršila u Učilištu Lovran na programu  za wellness menadžera koju je, naravno, uspješno završila. Željna novih iskustava i izazova odlučila se je na još veći korak otišavši u poduzetničke vode. Oduvijek je , kaže, sanjala o vlastitom salonu, a sada je to napokon i ostvarila te je danas ponosna vlasnica Beauty salona Beautique by Tea u Opatiji. Draga Tea nam je ispričala sve o njenom profesionalnom putu, ali isto tako i opisala što je sve prošla da bi napokon došla do svog cilja.

Strah me nije spriječio da ostvarim svoje želje, a najveće zadovoljstvo mi čine moji zadovoljni klijenti.Tea Maravić

Wellness.hr: Krenimo redom 😊 . Zašto ste odlučili upisati smjer za kozmetičarku? Što Vas je privuklo?

TEA MARAVIĆ: Mislim da sam već u 7 razredu odlučila ići u kozmetičku školu. Oduvijek me privlačila kozmetika, njega lica i tijela i uvijek sam željela da ljudi dotjerano  izgledaju,  posebno žene, bez obzira izlaze li iz svojih domova ili iz salona ljepote.

Kako sam sebe uvijek  njegovala,  pazila na izgled i urednost to sam željela priuštiti i drugima.

Kada sam se upisivala u srednju Obrtničku školu, dolazili su prigovori od poznanika kako to da nisam upisala gimnaziju, ali ja sam smatrala da školovanje za zanimanje koje volim može pružiti potpuno jednaku afirmaciju i napredovanje samo ako se to doista želi.

Wellness.hr: Bila je to odlična odluka budući da ste nakon završene Obrtničke škole svoju karijeru brzo počeli graditi. Kako je sve to krenulo, opišite nam malo svoj put?

TEA MARAVIĆ: Ubrzo nakon završene srednje škole zaposlila sam se u Remisens hotelu Marina u Mošćeničkoj Dragi, a poslije odrađene sezone dobila sam premještaj u Remisens Premium hotel Ambasador. Nakon četiri godine iskustva kao kozmetičar, dobila sam priliku voditi  wellness Remisens Premium hotela Kvarner koju sam naravno i prihvatila.

Wellness.hr: Je li bio izazov postati wellness menadžerica? Koliko je bilo teško ili pak lako preuzeti tu titulu?

TEA MARAVIĆ: Naravno da je bio izazov postati wellness menadžerica, ali isto tako mi je bila čast što sam dobila tu priliku. Bilo je teško radi odgovornosti koje nosi taj posao jer naravno  kao kozmetičar odradiš svoj posao najbolje što znaš i kada završi smjena ne misliš više na posao, a ovako i nakon radnog dana razmisljaš što i kako poboljšati rad wellnessa.

Wellness.hr: Koliko Vam je pohađanje nastave u Učilištu Lovran pomoglo u profesionalnom razvoju?

TEA MARAVIĆ: Pohađanje nastave u Učilištu Lovran mi je dosta pomoglo kako bi proširila svoje znanje i dobila neke nove ideje, a upravo sam zbog toga upisala akademiju za  wellness menadžera. Tada sam već znala da ću voditi wellness te sam se željela usavršiti u područjima organizacije poslovanja, marketinga, financija...

Wellness.hr: Što, po Vašem mišljenju, čini dobrog wellness menadžera? Koje karakteristike mora imati?

TEA MARAVIĆ: Organiziranost, marljivost, komunikativnost, kao i psihološke karakteristike za rad s ljudima koje su jednako važne za  profesionalnu  uspješnost jednog wellness centra.

Dobar wellness menadžer po meni bi trebao biti dobro upućen u sve tretmane koji wellness nudi, a poželjno je i da zna raditi sve tretmane  jer je time lakša organizacija posla.

Smatram da dobar wellness menadžer mora biti primjer svim ostalim kolegama.

Wellness.hr: Kako izgleda jedan radni dan wellness menadžerice?

TEA MARAVIĆ: Radni dan wellness menadžerice je veoma dinamičan i niti jedan dan nije isti.

Svaki dan donosi nove izazove i probleme koje treba riješiti u mirnom ritmu kako bi posao koji čini rad s ljudima kojima mora biti ugodno i lijepo,  bio dobro obavljen .

Svakodnevne obveze uz rad na wellness recepciji su: kontroliranje prometa od dana prije,  osmišljavanje novih promocija tretmana kako bi se poboljšao promet, obilazak wellnessa, plaže, vanjskog bazena, naručivanje potrebnog materijala za rad, plan rasporeda radnog tjedna za djelatnike, koordinacije i sastanci s neposrednim rukovoditeljima i ostali poslovi kao npr. mjesečne inventure profesionalne i trgovačke robe.

Wellness.hr: Koje su vrline, a koje mane tog posla?

TEA MARAVIĆ: Vrline su rad u ugodnom ambijentu, svakodnevno  upoznavanje novih ljudi, dinamika i kreativne ideje za poboljšanje poslov, samostalnost u zadanim okvirima i ne manje važno da je wellness menadžer jedna ambicija više koju je lijepo ostvariti u profesionalnom smislu.

Mane tog posla su velika odgovornost u materijalnom i financijskom smislu,  jednim dijelom gubitak kontakta s klijentima i onaj bazni dio obavljanja kozmetičkih tretmana.

  • Beautique by Tea

  • Beautique by Tea

  • Beautique by Tea

  • Beautique by Tea

  • Beautique by Tea

Galerija slika - Beautique by Tea

Wellness.hr: Posao wellness menadžerice radili ste više od tri godine, a potom ste se odlučili na korak više i otvorili svoj vlastiti salon. Kako je došlo do te odluke, je li Vas bilo strah ili ste uživali u napokon ostvarenoj želji?

TEA MARAVIĆ: Nakon nešto više od 7 godina rada u hotelu željela sam promjenu i nove izazove te je tako došlo do te odluke.

Da, bilo me strah i dugo sam o tome razmišljala, ali zaključila sam da se moram kad tad upustiti u to i da je bolje čim prije jer sve što vrijeme dalje ide to će biti teže napustiti siguran posao i dati sve od sebe za ostvarenje vlastitih želja.

Wellness.hr: Jeste li zadovoljni svojim poslom?

TEA MARAVIĆ: Mislim da nikad neću biti u potpunosti zadovoljna jer treba uvijek težiti ka nečemu višem. J

Osim toga, generalni uvjeti poslovanja danas nisu poticajni i poduzetništvo je težak posao jer su zakonski propisi, kontrole i nestimulativni uvjeti takvi da je lakše odustati od poduzetništva nego se uhvatiti ukoštac s problemima. 

Uglavnom, mogu reći da sam zadovoljna  jer radim posao koji  volim  i mislim da je jako bitno da čovjek uživa u poslu.

Wellness.hr: Što Vam je bilo najteže, a što najlakše na putu do otvaranja vlastitog salona?

TEA MARAVIĆ: Najteže mi je definitivno bilo rješavanje administracije, propisa, zakona itd..

A najlakše nabava namještaja i ostale opreme. J

Wellness.hr: Prilikom izbora novih zaposlenika, na što najviše pazite?

TEA MARAVIĆ: Da imaju želju i volju za radom  i učenjem.

Wellness.hr: Trenutno nemate zaposlenih no bliži se i taj dio. Imate li već neku ideju kako ćete motivirati svoje radnike?

TEA MARAVIĆ: Kako se nalazim na početku privatnog posla još nemam zaposlenike, ali imam ambicije da to u najskorije vrijeme učinim. Ukoliko se nađe model za sufinanciranje zapošljavanja rado ću uzeti nekoga da mu budem mentor, obučim i prenesem naučeno na novog zaposlenika.

Motivacija bi trebala biti zadovoljavajuća primanja te mogućnost da se napreduje u stručnom usavršavanju.

 Wellness.hr: Kako promovirate svoj salon klijentima? Što Vam je najvažnije da klijent doživi kada dođe u Vaš salon?

TEA MARAVIĆ: Promocija se klijentima obavlja kroz letke i društvene mreže (facebook, instagram).

Također, u svom Beautique salonu imam i program vjernosti s kojim najlojalniji klijenti budu nagrađeni određenim tretmanom. Za Božić imam simbolične poklone za klijente itd.

No definitivno najveći dio  marketinga  čini osobna preporuka klijenata koji su isprobali tretmane u mom salonu. Cilj mi je da se svi klijenti osjećaju ugodno te da se potpuno opuste i uživaju u tretmanu koji su odabrali, a usmena preporuka klijenata je najvrijednija nagrada.

Wellness.hr: Idemo malo u lakše teme😊 Koliko ste Vi privatno posjetili wellnessa, salona i koji Vam je ostao u lijepom sjećanju i zašto?

TEA MARAVIĆ: Stvarno volim wellnesse i salone te svaki put kada odem na neko novo mjesto posjetim wellness i isprobam tretman.

Definitivno meni najbolji wellness su Terme Olimia u Sloveniji i svakome tko voli i uživa u saunama, bazenima i tretmanima, preporučam da posjete to mjesto. Predivne i velike saune, relax zone (grijani ležaji, vodeni kreveti...), whirlpooli, sauna programi,bazeni ma cijelokupno uređenje je divno.

Wellness.hr: A koji u ružnom i zašto?

TEA MARAVIĆ: U svakome pronađem nešto lijepo tako da niti jedan.. 🙂

Wellness.hr: Na kojim mjestima u wellnessu volite provoditi najviše  vremena?

TEA MARAVIĆ: Najviše vremena provodim u saunama i relax zonama.

Wellness.hr: Volite li masaže i ako da , koja Vam je najdraža?

TEA MARAVIĆ: Obožavam masirati, ali se obožavam i masirati. U principu volim malo snažnije masaže.Najdraža mi je klasična ručna masaža i tajlandska.

Wellness.hr: Jeste li zadovoljni trenutnim stanjem ili se planirate dodatno usavršavati? Ako da, koje su Vaše želje?

TEA MARAVIĆ: Definitivno se planiram dodatno usavršavati što je  jako bitno u ovom poslu jer je industrija ljepote u stalnim napredovanjima te se svakim novim sajmom susrećemo s raznim  novitetima.  Želje su mi lash lifting, cupping, microblading – japansko iscrtavanje obrva, threading-čupanje obrva koncem...

Wellness.hr: Što bi poručili onima koji žele otvoriti svoj salon ili pak postati wellness menadžer? Na što moraju paziti, kako da uopće krenu tim putem?

TEA MARAVIĆ: Poručila bih da se,  bez obzira što završe,  u svakom slučaju konstantno obrazuju i specijaliziraju jer samo tako se može držati tempo s neprestanim promjenama i napretkom tehnologije.

Put poduzetništva nije lak i onaj tko nije uporan, vrijedan i ambiciozan možda je pametnije da se zadrži na nekom sigurnijem tlu.

Wellness.hr: I za kraj, Vaš životni moto bio bi…

TEA MARAVIĆ: „Što bude, bit će...“ i „ako ne gradiš svoje snove drugi će te zaposliti da gradiš njihove.“ 🙂

Autor : Nina Malnar Travaš

Steknite managerske vještine za uspješno vođenje wellnessa. Poduzetnici pripremite se za otvaranje i vođenje wellnessa, kozmetičkog salona, beauty salona, salona za masažu, fitnessa …
Saznajte više

Share this Post