hamam

Hamam spa ritual

Hamam ritual potječe iz Turske te drugih arapskih zemalja. Vrhunski je wellness tretman za opuštanje tijela i duše. 

U mnogim wellness centrima baš kao i u tradicionalnom hamamu nalazi se prostorija za opuštanje, veliki kameni stol za pranje i čišćenje tijela, bazen s vodom za kupke i parna kupelj. 

Toplina, para, pjena za masiranje, mirisi i masaža – glavni su elementi koji simboliziraju ovaj opuštajući ritual koristan za vaše  zdravlje i ljepotu. 

Kako se provodi hamam ritual?

Prije korištenja hamam rituala oblači se pestemal. Riječ je o tradicionalnoj turskoj marami kojom omotate tijelo.

  • Potpuni ritual započinje tuširanjem a potom ulaskom u parnu kupelj (40-60ºC, vlaga i do 100%). Parna kabina je opremljena keramičkim ili kamenim klupama na kojima se sjedi ili leži dok mirisne pare otvaraju sve pore na koži koja omekšava i iz koje se znojenjem izlučuju toksini i višak tekućine. Obično se uz klupe nalazi crijevo kojim prije sjedanja možete isprati klupu, a tokom parenja rashladiti ruke, noge i cijelo tijelo polijevanjem prohladnom vodom
  • Nakon parenja slijedi piling na hamam kamenom stolu. Prije pilinga tijelo se polijeva s finim toplim mlazom vode, a potom se na tijelo nanese bogata pjena koja se  frotirskim rukavicama ili originalnim svilenim vrećama masira i pilingira koža kako bi se pročistila i kako bi se s nje uklonile mrtve površinske stanice. Pjena se izrađuje od prirodnog sapuna na bazi maslinovog ulja prenoseći na kožu najvrijednije prirodne sastojke.
  • Nakon masaže pjenom slijedi novo polijevanje toplom vodom koja će ukloniti pjenu ili dodatno opustiti napetost iz tijela i uma
  • Na kraju se pokretima opuštajuće masaže na kožu utrljavaju topla prirodna biljna ulja obogaćena aroma mirisima
  • Hamam ritual završava odmorom i osvježenjem s biljnim čajevima ili prirodnim voćnim sokovima.

Ovaj jedinstven spa ritual pročišćava, detoksicira organizam, vrhunski njeguje kožu i opušta svu napetost iz tijela i uma.

Autor: dr.med. Jelica Popić

Share this Post