Trudnoća, porod, porođaj, a zatim dojenje… sve te stvari stavljaju veliku fizičku napetost i potražnju za hranjivim tvarima u tijelu majke. Tako je važno uzeti vremena da nahranimo i nadopunimo naša tijela na svakom koraku, posebno tijekom presudnog postpartalnog perioda. Dojiti mnogo puta dnevno (i noću) dobro je uz šalicu biljnog čaja za dojenje i nekoliko od ovih kolačića za laktaciju, jer to može biti prilika za oporavak i punjenje dojki mlijekom.
Ovi kolačići čine savršen dar za odlazak prijateljici koja ja upravo rodila.
Hranjivi sastojci
Ovaj recept za kolačiće za laktaciju ima kombinaciju korisnih sastojaka koji potencijalno mogu pružiti adekvatnu opskrbu mlijekom i povećati hranjive tvari potrebne za proizvodnju mlijeka
- Kokosov maslac – majčino mlijeko je tri do pet posto masnoće, pa je stoga smisleno dodati dijetu zdravu masnoću.
- Piskavica – Ovo sjeme koje se odnosi na obitelj graška sadrži kalij, vitamin C i diosgenin (spoj koji je rekao da pomaže dojenje i opskrbu mlijekom).
- Sjemenke anisa – dobar izvor vitamina C, kalcija, magnezija, fosfora, kalija, cinka, željeza i mangana.
- Sjeme lana – Visoka količina antioksidansa i omega-3 masnih kiselina.
- Datulje – Dobar izvor kalcija, željeza, fosfora, natrija, kalija, magnezija i cinka, kao i vitamina kao što su tiamin, riboflavin, niacin, folat, vitamin A i vitamin K. Dobar izvor prirodnih ugljikohidrata.
- Suhe šljive, bademi i zobena kaša – Ove namirnice su visoke u željezu, što je važno jer nisko željezo može uzrokovati nisku količinu mlijeka. Volim dobivati željezo iz izvora na bazi hrane jer je sintetičko željezo teško apsorbirati i može uzrokovati zatvor.
Namakanje badema i zobene kaše u ovom receptu pomaže probavljivosti, pa je to dobar korak kada je to moguće, pogotovo ako pokušavate izliječiti opstipaciju.
Recept za kolačiće za laktacijubez glutena
Ovi kolačići za laktaciju su ukusni i mogu se staviti naprijed i staviti u zamrzivač.
Sastojci:
- 2 žlice sjemena piskavice
- 1 žlica sjemena anisa
- 1/3 šalice sjemenki lana
- 1 šalica badema natopljena preko noći (samljevenog)
- 1 šalica mješavine datulja i šljiva (sitno nasjeckano)
- ½ šalice kokosovog maslaca (otopljenog)
- 1/3 šalice isjeckanog kokosa
- 1 šalicu zobene kaše namočene preko noći
- 1 šalicu bademovog brašna
- 1-2 kapi ekstrakt vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
- 5 jaja
- ½ šalice meda ili javorov sirup po izboru
- 1 čaša čokoladnih mrvica
Upute:
Zagrijte pećnicu na 350 ° F.
Stavite sve sastojke u zdjelu i mješajte dok smjesa ne postane glatka.
Formirajte žlicom kolačiće na papiru za pečenje i pecite 12 minuta
Savjet:
Čuvajte u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi ili zamrznite. Možete zamrznuti kuglice tijesta, a zatim ih odmrznuti i ispeći.
Share this Post