3 recepta sa zelenim čajem za blistav ten, svjež dah i svilenkastu kožu

Glina – koje su njene ljekovite moći?

Ljekovitost gline je poznata još u medicini starih civilizacija. Glina se kroz povijest otkupljivala zlatom i čak je korištena kao sredstvo plaćanja. Potomci Inka i Aboridžina je i danas koriste kao dodatak jelu dok je prema starim zapisima, srednjovjekovna vlastela redovno koristila glinu za čišćenje organizma poslije neumjerenih gozbi. Danas se glina koristi u prevenciji bolesti i kao pomoćna ljekovita metoda kod brojnih zdravstvenih poremećaja.

Kako nastaje glina i koje su njene ljekovite moći?

Glina nastaje tisućljetnim taloženjem kostura jednostaničnih algi koje su se ugradile u stijene. Postupkom mljevenja nastaje prah koji se koristi za vanjsku (obloge) i unutarnju (pijenjem razmućene gline) upotrebu.

Kao sirovina, glina se danas koristi u farmaceutskoj industriji, kao i u proizvodnji mnogih kozmetičkih preparata. Postoji oko dvije tisuće raznih proizvoda koji u osnovi sadrže glinu. Među njima je i medicinska glina u prahu, za oralnu primjenu (koristi se kao napitak).

Glina apsorbira teške metale, slobodne radikale, pesticide i radioaktivne tvari, privlačeći ih zbog razlike u električnom naboju (površina čestice gline je pretežno električno negativno nabijena za razliku od pozitivnog naboja na površini spomenutih tvari) – zbog čega glina djeluje kao magnet.

Istraživanja kazuju da glina u organizmu utječe i na bolju snabdjevenost tkiva kisikom, zbog toga što glina uklanja višak natrijevih soli koje utječu na slabiju pokretljivost eritrocita i samim tim slabijem snabdijevanju stanica kisikom.

Višak natrija utječe na brzo starenje eritrocita, odnosno na smanjenu oksigenaciju tkiva.  Pijenjem otopine gline u vodi, u tankom crijevu na glinu se vezuju teški metali, apsorbiraju se štetne bakterije i neželjeni produkti iz raspadnute hrane.

Zbog vezivanja masnoća na čestice gline, moguće je spriječiti porast masnoće i triglicerida u krvi, a vezivanjem viška bjelančevina moguće je ukloniti pojavu alergija na proteinske dijelove hrane.

Višak proteinske hrane (meso, mlijeko, jaja, soja) u organizmu stvara višak mokraćne kiseline – koja je jedan od uzročnika bolesti zglobova. Konzumiranjem gline uklanjaju se i patogeni organizmi poput gljivice candide albicans. Glina stimulira rad pankreasa i rasterećuje jetru – čime se, poboljšava sveukupno stanje organizma.

Autor: dr.med.Jelica Popić

Share this Post