slani sapun

Evo kako izraditi ‘homemade’ slani sapun

Zabavan i jednostavan način na koji sol možete uvesti u svoj dnevni beauty ritual jest izrada homemade sapuna od soli.

Sol je relativno povoljan dodatak koji transformira regularni sapun u luksuzni slani kućni ritual. Evo što vam je potrebno za izradu najboljeg homemade slanog sapuna…

Sastojci:

 • 300 ml kokosovog ulja
 • 85 ml maslinovog ulja
 • 30 ml ricinusovog ulja
 • 30 ml mango maslaca
 • 230 g himalajske soli
 • 170 g destilirane vode
 • 65 g  lužine
 • Malo eteričnog ulja lavande (po želji)

Postupak:

 1. Pripremite kalup, najbolje silikonski. Pripremite staklenku za konzerviranje, postavite ju na vagu i ulijte destiliranu vodu dok se na vagi ne postigne težina od 170 g. Stavite sa strane. Postavite drugu posudu na vagu i pažljivo ulijte lužinu do težine od približno 65 g, pritom noseći zaštitnu odjeću. Tada, najbolje posude iznijeti u dvorište i polako, i dalje noseći zaštitnu odjeću, pažljivo ulijevajte lužinu u posudu s vodom. Pustite smjesu da stoji i ohladi se na otprilike 100 stupnjeva.
 2. Pomiješajte i pritom pažljivo- postat će vrlo toplo, pa to imajte na umu ako planirate micati posudu na drugu lokaciju. Dok se lužina hladi, izmjerite sva druga ulja OSIM eteričnog i zagrijte sve zajedno do 100 stupnjeva. Najbolje je koristiti termometar svakih 5- 10 minuta kako bi temperatura bila optimalna. Ako se jedno hladi brže od drugog, vratite na vatru dok ne postignete optimalnu temperaturu (oko 10 stupnjeva više ili manje je u redu). Kada se temperature poklope, polako ulijte vodu i lužinu u ulja. Koristite štapni mikser da se smjesa dovrši. Tijesto bi sada trebalo biti pomalo gusto- slično tijestu za izradu slastica. Ako dodajete eterična ulja, sada je vrijeme za to. Umiješajte štapnim mikserom. Dodajte soli i miješajte dok nije ravnomjerno raspoređeno. Žlicom raspodijelite tijesto u kalup. I zapamtite- tijesto nije u potpunosti ‘skuhano’ i još uvijek može iziritirati tvoju kožu, pa je i dalje potrebna zaštitna oprema.

I….GOTOVO!

 1. Koristite li silikonske kalupe, vaš je posao gotov! Ostavite smjesu da miruje 24 sata i tada sapune možete slobodno izvaditi iz kalupa. Bitno je sapune ostaviti na suhom prostoru s barem 5 centimetara udaljenosti, kako bi se omogućio prostor cirkulaciji zraka (nakon što ih izvadite ih kalupa). Nakon 4 do 6 tjedana proces saponifikacije je završen.

Autor: wellness.hr

Share this Post