Epilacija laserom - najbolja metoda za uklanjanje dlačica

Epilacija laserom – najbolja metoda za uklanjanje dlačica

U svijetu estetike , jedan od najtraženijih tretmana današnjice je sigurno epilacija. Razvojem društva i nove smjernice poimanja ljepote u nekoliko posljednjih desetljeća učinilo je problem neželjenih dlačica vrlo aktualnim.

Metode epilacije se djele na one s mehaničkim odstranjivanjem (vosak, šećerna pasta,..) te termolitičkih uništenjem dlačnog bulbusa (laser, ipl, diatermokoagulacija,..). Ove posljednje se i popularno nazivaju metode za trajnu epilaciju. Trajna bi epilacija trebala godinama ostavljati kožu bez dlačica, no u praksi se ubrzo pokazalo da to tako nije pa se danas sve više govori o trajnoj redukciji dlakavosti.

Trajnu epilaciju nije moguće postići iz mase razloga, a najbitniji je taj što se germinativna matrica, bogata sa stanicama iz kojih će se dlačice razviti, nalazi jako duboko i s nijednom se metodom ona u potpunosti ne može uništiti.

Epilacija laserom je ona koja se najviše približava tome. Upotrebom laserske svijetlosti koja produre dosta duboko moguće je stvoriti foto termolizu crnih dlačica te tako oštetiti dlačni bulbus i germinativnu matricu koja je ispod njega. Lasera za epilaciju ima puno,a danas je zlatni standard diodni laser. To je iz razloga što emitira optimalnu valnu duljinu koja prodire dovoljno duboko i dovoljno se apsorbira u melanin (tamni pigment) koji se nalazi u samoj dlačici. Na tržištu epilacije postoje i alternativni tipovi uređaja  kao što su pulsirajuća svijtla visokog intenziteta koja se također mogu koristiti za tu aplikaciju,ali su manje učinkovita jer je sama priroda generiranog svijetla drugačija. Kod lasera imam monokromatsko visoko usmjereno svijetlo jako velike enregije koja se jako selektivno apsorbira u melanin dok je kod IPL uređaja riječ o bljaskalici koja proizvodi neusmjereno polikromatsko svijetlo gdje se jedan dio aporsbira u melanin dlačice, a druge u druge strukture. Obično je laseru potrebno nekoliko tretmana dok je s IPL-om potrebno nešto više  pojedine zone i jako slabo reagiraju.

Epilacija laserom - najbolja metoda za uklanjanje dlačica

No, obje metode dovode do redukcije dlakavosti, međutim u korist lasera ide manje tretmana i bolji rezultat. U posljednje vrijeme sve su popularniji tvz in-motion uređaji koji progresivno podižu temperaturu dlačnog bulbusa emitirajući pulseve energije. Kod takvih uređaja, sonda se konstanto giba po tretiranoj zoni,a najveća je prednost nemogućnost izazivanja opekotina te svakako rad i ljeti i manja bol kod izvođenja tretmana. Tretmani se ne mogu definirati kao bolni,ali nekakva nelagoda uvjek postoji. Dakle, tretman koji se niti ne osjeti sigurno nije ni učinkovit.

Epilacija svjetlosnim izvorima daje jako dobre rezulultate na svim problemima uraslih dlačica (folikulitisa), pomlađuje kožu, blijedi pigmentacije nastale od mehaničkih metoda epilacije te u zoni pazušne jame smanjuje neugodne mirise i znojenje. Nakon što se odradi nekoliko mjesečnih tretmana  obično se moraju raditi nekoliko puta godišnje tretmani održavanja. Kada se uzme u obzir cijena , količina tretmana te izgubljeno vrijeme , laserska je epilacija zapravo najjeftinija metoda jer osim početne investicije iziskuje najmanje novaca na održavanje,a s vremenom tretirane zone gube sve više dlačica jer se germinativna matrica uvjek još malo više oštećuje.

Ukoliko imate problema sa uraslim dlačica i želite biti uvijek uredni , epilacija laserom je riješenje za vaše probleme.

Autor: Vanja Bossi

Centaraura.com

Auralasers.com

Epilacija laserom - najbolja metoda za uklanjanje dlačica

Share this Post