sunce

Emocionalno blagostanje

Pozitivna psihologija potiče nas da se pitamo koje misli i djelovanja možemo promijeniti kako bismo postali sretniji. Sljedeće vježbe mogu vam pomoći u poboljšanju emocionalnog blagostanja.

TRI SMIJEŠNE STVARI
Zapišite tri smiješne stvari koje ste doživjeli u jednom danu, i zašto su se te stvari dogodile. Na primjer, je li to nešto u što ste izravno uključeni, nešto što ste primijetili, ili nešto spontano? Kada se možete smijati sami sebi i okolnostima koje su vas snašle, to znači da ne shvaćate život previše ozbiljno. Pronađite svoj razlog za sreću i smijeh te si uljepšajte dan, smijeh je zarazan!

NAPIŠITE BILJEŠKE I ISPLANIRAJTE UNAPRIJED
Pisanje bilješki daje snimku trenutka u vremenu. Ne samo da stvarate zdravu naviku samorefleksije, već vam omogućuje pozitivne promjene u vašem načinu razmišljanja i vašim akcijama, te vam pomaže prijeći iz lošeg raspoloženja u dobro. Postavljate si pitanja kako se to dogodilo, zašto se to dogodilo, što sam učinio kako treba i koji je moj utjecaj na sam taj događaj. Takvim načinom razmišljanja možete preispitati svoje ponašanje te utjecati na pozitivne promjene u daljnjim aktivnostima kako biste postigli svoj cilj.

LJUBAZNE GESTE
Voditi računa o svim vrstama aktivnosti koje radite u određenom danu, s koncentracijom na dobra djela. Pomaganje drugima I ljubazne geste ispunjavaju nas unutarnjim mirom I osjećajem zadovoljstva. To može biti jednostavna gesta kao stavljanje jutarnjih novina na prag svog susjeda, pomažući starijim osobama prijeći ulicu ili smiješiti se strancima.

Pomaganje drugima i ljubazne geste ispunjavaju nas unutarnjim mirom I osjećajem zadovoljstva.

POSJET U ZNAK ZAHVALNOSTI
Sjetite se nekoga kome se trebate zahvaliti, nekoga tko vam je bio od pomoći ili ljubazan prema vama (a nije član obitelji, partner ili supružnik). Možete napisati pismo toj osobi, uključujući i detalje o tome na koji način je ta osoba utjecala na vas i na koji način vam je pomogla.

VODITE RAČUNA O POZITIVNOM IZGLEDU
Unatoč lošim stvarima koje se događaju svakodnevno, važno je imati na umu da je svijet u osnovi sigurno mjesto. Kada namjeravamo izabrati pozitivnost, morate imti na umu da za svaki problem postoji riješenje. Usredotočite se na jednostavnu ljepote oko vas. Razlika između ljudi koji se samosažaljevaju i onih koji to ne čine jest krajnje poštovanje i zahvalnost za ono što imate, upravo ovdje i upravo sada.

Autor: Wellness.hr/ tinybuddha.com