Ako želite sami napraviti domaći kefir, to nije nimalo teško, ali je važno imati pravi recept.
Za početak potrebna su vam kefirna zrnca. Možete ih nabaviti od prijatelja i poznanika ili jednostavno uspostavite preko Interneta kontakt s osobom koja će vam ih spakirati i poslati.
Za pripremu kefira potrebno je u staklenku uliti mlijeko i dodati kefirna zrnca: 1 čajne žličice zrnaca na šalicu mlijeka. Važno je da mlijeko nije toplo. Bez miješanja staklenku lagano poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi oko 24 sata. Kefir se zatim procijedi kroz plastičnu cjediljku i napitak se može odmah konzumirati ili spremiti u hladnjak za kasnije, prenosi gastro.hr.
Važno je napomenuti da se ne smiju koristiti metalne posude ni cjediljke. Kefirna zrnca možete isprati vodom i spremiti u staklenu posudu za pripremu novog kefira.
Dok god održavate kefirna zrnca zdravima, postupak možete ponavljati unedogled, a najbolji način za pružanje optimalnih uvjeta za rast i razmnožavanje zrnaca je da – konstantno radite kefir. Već nakon 7 dana vaša kefirna zrnca će se toliko razmnožiti da ih možete podijeliti prijateljima.
Autor: gastro.hr
Share this Post