prirodni deodorant

Do it yourself: Izradi sama svoj prirodni deodorant

Birate li prirodnu umjesto komercijalne kozmetike, i to onu koju sami izradite evo još jedne ideje. Zašto ne i prirodni deodorant? 

Sve što nanesemo na svoju kožu, a osobito deodorante koje nanosimo svaki dan prolazi u krvotok i to vrlo brzo. Čitate li pažljivo deklaracije na proizvodima na većini deodoranata kupljenih u dućanima među navedenim sastojcima su aluminij, parabeni, SLS (natrij lauril sulfat) i još mnogi sintetički sastojci. Aluminij se povezuje s Alzheimerovom bolešću i rakom dojke.

Pratiš li daljnje upute možeš sama u kućnom okruženju izraditi ovaj jednostavan i prirodni pripravak od kojeg ćeš predivno mirisati. Jeftin je i ne sadrži štetne stvari – ima dodanu vrijednost jer kao i svaki DYT – Do it Your sefl ili uradi sam proizvod je „nešto samo moje“.

Za izradu pripremite:  

50g kokosovog maslaca
30g shea maslaca
30g sode bikarbone (bez aluminija)
40g kukuruznog škroba (tip gustina)
8 kapi eteričnog ulja

Posuđe za i pribor za izradu:

Preporučam staklene vatrostalne posude i staklene štapiće za miješanje. Ukoliko ih nemaš posluži se kuhinjskim zdjelicama i plastičnim žlicama.

Priprema:

  1. U parnoj kupelji (postaviti manju posudu iznad vode koja lagano kuha u većem loncu) otopi kokosov i shea maslac i lagano promješaj.
  2. Skini sa parne kupelji i dodaj sodu bikarbonu i kukuruzni škrob miješajući dok ne ostane bez grudica.
  3. Na kraju smjesi dodaj 8 kapi eteričnog ulja.
  4. Odloži u male plitke staklenke i dobro zatvori svaki put nakon upotrebe – utrljavanja na pazuhe ili stopala.

Pitaš se kako izabrati eterično ulje za prirodni deodorant?

Želiš li mirisom iz prirodnog deodoranta popraviti ili utjecati na bolje raspoloženje i emocije – probaj po principima Engleske škole aromaterapije u kojoj su eterična ulja podijeljena u tri note (gornju, srednju i donju).

Zastani, zatvori oči i kaži sebi u kojoj regiji tijela najviše osjećaš stres ili negativnu emociju. Naše je tijelo odraz emocija.

Ukoliko je tvoj stres „u glavi“ predlažem limunsku travu iz gornje note (6 kapi) i dodaj iz donje note još 2 kapi. Iz donje note za „nju“ predlažem benzoin, a za „njega“ cedar. Eterična ulja iz donje note služe kao fiksativ za eterična ulja iz gornje note – pomažu da se limunska trava dulje osjeti.

Osjećaš li više stres „u prsima i gornjem dijelu trbuha“ izaberi muškatnu kadulju ili ružino drvo i to 6 kapi i  dodaj iz donje note 2 kapi po izboru: cimet, klinčić, cedar, bezoin, timijan, pačuli.

Osjećaš li pak najviše stresa u malom trbuhu i nogama predlažem 4 kapi iz donje note (benzoin ili cedar), dvije kapi iz srednje (ruža, ylang-ylang, muškatna kadulja, lavanda), te dvije iz gornje (naranča ili limunska trava).

UPOZORENJE: Pazi da ne dodaš previše eteričnih ulja. Ukoliko se pojavi peckanje ili crvenilo na koži vjerojatno treba smanjiti količinu sode bikarbone.

Neugodan miris uzrokuju bakterije, a ne znojenje. Spomenuta esencijalna ulja imaju snažna antimikrobna svojstva i trebala bi znatno smanjiti neugodan miris znoja.

Autor: wellness.hr

Share this Post