Da li znate koji napitak usporava starenje?

Da li znate koji napitak usporava starenje?

Dok poznati stručnjaci tvrde da previše kave ima negativne učinke na organizam, s druge strane, znanstvenici kažu da nekoliko šalica kave dnevno ima pozitivan učinak na zdravlje.

Novo istraživanje na Sveučilištu Stanford je pokazalo da je kofein efikasan u borbi protiv infekcija izazvanih starenjem, koje igraju važnu ulogu u razvoju različitih oboljenja, kao što su dijabetes, rak i bolesti srca.

“Više od 90% bolesti starosti je povezano sa kroničnom upalom “, rekao je Dejvid Furman.

“Takođe je poznato da unos kofeina u tijelo ima veze sa životnim vijekom, i to su dokazala brojna istraživanja. Sada smo našli razlog zašto je ovo istina.”

Da bi pronašao odgovor, Furman i njegov tim analizirali su uzorke krvi od ljudi različitih uzrasta. Kao što se očekivalo, starija starosna grupa ima veću interakciju između gena koji su povezani s upalom, ali su zaštićeni od njih, jer su u tijelu tokom života unijeli dovoljnu količinu kofeina.

Istraživači su istaknuli da ponekad upala nije loša, jer jača imunološki sistem. Ipak, postoji granica u periodu kada tijelo postaje manje efikasno u borbi s upalama. S obzirom na to da tokom godina pojava kroničnih upala raste, čini se da kava može mnogo pomoći, ali naravno ne treba pretjerivati s unošenjem kofeina.

Autor: zenskimagazin.rs

Share this Post