Zbog malobrojnih sastojaka i jednostavne pripreme ovo je zaista jednostavna čokoladna torta, a može biti i čokoladni kolač koji možete rezati na kocke. Ako stavite umjesto čokolade za kuhanje tamnu čokoladu, torta će imati još intenzivniji čokoladni okus.
Slijedi recept za najbolju čokoladnu tortu.
Sastojci:
- 25 dag maslaca(jedan veliki maslac)
- 25 dag čokolade za kuhanje (može i cijela velika čokolada od 30 dag, a može i tamna čokolada sa 70 % kakaa),
- 15 dag kokosovog šećera u prahu
- 5 jaja
- 4 – 5 žlica kokosovih mrvica
Priprema:
Maslac, čokoladu za kuhanje i šećer u prahu otopite na pari.
Pustite da se smjesa malo ohladi.
Umiksajte pet žutanjaka jedan po jedan i kokosove mrvice.
Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Ulijte u namašćen i bezglutenskim brašnom posut kalup (ako nemate brašna možete uliti smjesu samo u namašćen kalup).
Pecite 30 minuta na 190°C.
Čokoladna torta bez brašna – napomene
- Kad krenete s topljenjem sastojaka na pari, prvo stavite maslac jer se on najbrže topi. Tako će se ostali sastojci bolje stopiti.
- Snijeg od bjelanjaka nemojte umiješati mikserom nego žlicom jer konačna smjesa mora biti „pufaste“ konzistencije.
- Nemojte brinuti što je konačna smjesa tekuća, to je ispravno.
- Kad primijetite da je torta iznutra mokra, to ne znači da je nedovoljno pečena. Tako treba biti jer je riječ o „brownie“ torti, a taj je čokoladni kolač mokar iznutra. Nakon što se torta ohladi, držite je na hladnom kako se ne bi pokvarila.
Čokoladna torta bez brašna – savjeti za serviranje
Kad je torta gotova, možete je servirati na sljedeće načine:
- najbolja je kad se servira vruća (tek ispečena ili podgrijana) s kuglicom sladoleda od vanilije
- možete je preliti na pari otopljenom čokoladom za kuhanje
- na preljev možete posipati mrvljene lješnjake, orahe, bademe, kokosove mrvice itd.
- ako vam nedostaje kiselina kao suprotan okus, možete je premazati npr. džemom od kupine ili poslagati neko sezonsko voće (npr. mandarine)
Autor/photo by: krenizdravo.rtl.hr
Share this Post