Čokoladna torta bez brašna – recept bez glutena, laktoze i bijelog šećera

Čokoladna torta bez brašna – recept bez glutena, laktoze i bijelog šećera

Zbog malobrojnih sastojaka i jednostavne pripreme ovo je zaista jednostavna čokoladna torta, a može biti i čokoladni kolač koji možete rezati na kocke. Ako stavite umjesto čokolade za kuhanje tamnu čokoladu, torta će imati još intenzivniji čokoladni okus.

Slijedi recept za najbolju čokoladnu tortu.

Sastojci:

  • 25 dag maslaca(jedan veliki maslac)
  • 25 dag čokolade za kuhanje (može i cijela velika čokolada od 30 dag, a može i tamna čokolada sa 70 % kakaa),
  • 15 dag kokosovog šećera u prahu
  • 5 jaja
  • 4 – 5 žlica kokosovih mrvica

Priprema:

Maslac, čokoladu za kuhanje i šećer u prahu otopite na pari.

Pustite da se smjesa malo ohladi.

Umiksajte pet žutanjaka jedan po jedan i kokosove mrvice.

Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Ulijte u namašćen i bezglutenskim brašnom posut kalup (ako nemate brašna možete uliti smjesu samo u namašćen kalup).

Pecite 30 minuta na 190°C.

Čokoladna torta bez brašna – napomene

  • Kad krenete s topljenjem sastojaka na pari, prvo stavite maslac jer se on najbrže topi. Tako će se ostali sastojci bolje stopiti.
  • Snijeg od bjelanjaka nemojte umiješati mikserom nego žlicom jer konačna smjesa mora biti „pufaste“ konzistencije.
  • Nemojte brinuti što je konačna smjesa tekuća, to je ispravno.
  • Kad primijetite da je torta iznutra mokra, to ne znači da je nedovoljno pečena. Tako treba biti jer je riječ o „brownie“ torti, a taj je čokoladni kolač mokar iznutra. Nakon što se torta ohladi, držite je na hladnom kako se ne bi pokvarila.

Čokoladna torta bez brašna – savjeti za serviranje

Kad je torta gotova, možete je servirati na sljedeće načine:

  • najbolja je kad se servira vruća (tek ispečena ili podgrijana) s kuglicom sladoleda od vanilije
  • možete je preliti na pari otopljenom čokoladom za kuhanje
  • na preljev možete posipati mrvljene lješnjake, orahe, bademe, kokosove mrvice itd.
  • ako vam nedostaje kiselina kao suprotan okus, možete je premazati npr. džemom od kupine ili poslagati neko sezonsko voće (npr. mandarine)

Autor/photo by: krenizdravo.rtl.hr

Share this Post