cokolada

Čokolada – kraljica prirodnih afrodizijaka

Čokolada među afrodizijacima ima posebno mjesto. Pripremi ukusne poslastice od čokolade i uživaj u dugim zimskim večerima u dvoje uz kraljicu prirodnih afrodizijaka.

Stari narodi Maja su umjesto zlatnicima djevojke u javnoj kući plaćali kakao zrnima, a i Casanova, najpoznatiji ljubavnik svih vremena, poznavao je zavodljivost i snagu tamne čokolade. Čokolada podiže raspoloženje, regulira krvni tlak, opušta krvne žile, osigurava opskrbu srca krvlju i regulira živčani sustav. Stoga nije čudno što će samo šalica vruće čokolade energiju u seksualnom uživanju podignuti na višu razinu.

Snažan libido i dobar osjećaj potiču od vrijednih sastojaka poput kofeina, tanina i teobromina, koji utječu na pojačano lučenje neuropeptida serotonina i dopamina  – zaduženim za  bolje raspoloženje.  Serotonin i dopamin se luče kada osjećamo strast. Čokolada je bogata fosforom, magnezijem, željezom, cinkom i kalijem. Sadrži i moćne antioksidanse flavonoide koji usporavaju starenje.

Slastice od kraljice prirodnih afrodizijaka

Za kraj romantične večere, rastopi tamnu čokoladu i u nju uroni komade voća, na primjer svježi ananas ili bananu. Obje vrste voća sadrže bromelain, supstanciju za koju se tvrdi da utječu na spolnu moć.

Praline sa smokvama, šljivama i čokoladom:
Sastojci:
150 ml mlijeka, 100 g šećera, 200 g oraha, 100 g suhih smokava, 100 g suhih šljiva, 100 g maslaca, 30 g čokolade

Priprema: Zakuhaj mlijeko i šećer i dodaj mljevene orahe, nasjeckane suhe smokve i šljive. Smjesu dobro promiješaj i ukloni s vatre. U otopljeni maslac  umiješaj čokoladu usitnjenu na kockice. Rastopljenu čokoladu malo ohladi da dobije potrebnu gustoću. Čokoladu ulij u papirnate ili silikonske  košarice, dodaj kuglicu napravljenu od smjese pa ih odloži na hladno da se čokolada stvrdne.

Čokoladni soufflé
Sastojci:
340 g tamne čokolade sa 70% kakaa, 110 g maslaca, 10 bjelanjaka, 6 žumanjaka, 150 g šećera

Priprema:  Čokoladu usitni i otopi na pari s maslacem narezanima na kockice. Istuci bjelanjke u snijeg, malo po malo dodaj šećer. Miksaj žumanjke dok nisu pjenasti. U snijeg stavi najprije izmućene žumanjke, zatim otopljenu čokoladu pa sve pažljivo izmiješaj. Maslacem premaži kalupe za soufflé. Izlij u posude i peci 10 do 15 minuta, ovisno o željenoj čvrstoći. Središte souffléa mora ostati kremasto. Nakon pečenja posluzi odmah. (Pećnica mora biti vruća tj. zagrijana na 210°C. – nemojte je otvarati tijekom pečenja.)

Slasna domaća nutella od lješnjaka, čokolade i vanilije
Sastojci
: 30 ml slatkog vrhnja, 2 vanilin šećera, 1 mahuna vanilije, nekoliko kapi arome vanilije, 200 g prženih i oljuštenih lješnjaka, 230 g čokolade, 2 žlice kakaa, 75 g maslaca

Priprema: U fino samljevene lješnjake dodaj naribanu čokoladu. U posudi zagrij vrhnje, vanilin šećer, srž vanilije i nekoliko kapi arome vanilije. Zagrijavaj na laganoj vatri do točke vrenja uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Dodaj lješnjake i kuhaj na laganoj vatri oko 10 minuta stalno miješajući. Makni s vatre pa smjesu dodatno usitni štapnim mikserom ili propasiraj u glatku kremu. Kremu od lješnjaka ponovo vrati na vatru. Dodaj joj maslac, čokoladu i kakao te miješaj dok se čokolada ne otopi. Ostavi da se malo ohladi, a zatim ulij u staklenku, dobro ju zatvori i ostavi da odstoji na hladnijem mjestu. Od ove količine sastojaka dobije se  oko 3/4 litre namaza. Namaz je kompaktniji ali svejedno dovoljno kremast i fino se može mazati na kruh. Ako želiš da tvoj namaz bude sličnije konzistencije Nutelli, povećaj količinu slatkog vrhnja i izbaci maslac.

Autor: wellness.hr

Share this Post