Cjeloviti sustav samoizlječenja

Cjeloviti sustav samoizlječenja

Taoisti su razradili pet vježbi po uzoru na životinje- zmaja, tigra, medvjeda, orla i majmuna- pošto su uvidjeli da su pojedini pokreti tih životinja korisni u liječenju ljudi. Otkrili su da ljudi mogu, oponašajući karakteristične kretnje životinja, ublažiti disfunkcije u radu organa, naročito pet glavnih organa kao i organa koji o njima ovise. Oni su smatrali da je to moguće jer kretnje svake pojedine životinje stimuliraju određeni organ koji je povezan s nekim od pet elemenata.

PET VJEŽBI PO UZORU NA ŽIVOTINJE

Svatko tko želi održati fizičku i mentalnu ravnotežu može izvoditi koju god od ovih pet vježbi u svako doba. U slučaju nekog određenog problema, može izabrati vježbu koja djeluje upravo na bolesni organ, ili primjeniti zakon majke i djeteta.

Primjenjen na ljudsko tijelo, Zakon majke i djeteta zasniva se na međudjelovanju pet elemenata. U ciklusu koji predstavlja kolanje energije između elemenata, svaki element je istodobno „majka“ elementa koji slijedi i „dijete“ elementa koji mu je predhodio. Prema tome, zemlja je istodobno majka metala i dijete vatre.

ENERGIJA PROLAZI KROZ SVAKI ORGAN PREMA TOČNO ODREĐENOM CIKLUSU

Svaki organ je „majka“ organa koji dolazi poslije njega; ta se pojava zasniva na teoriji pet elemenata. Na primjer, pluća podržavaju bubrege, te se stoga smatraju „majkom“ bubrega. Prema Zakonu majke i djeteta, ako je razina energije u bubrezima (djetetu) preniska, možemo je automatski povisiti stimuliranjem pluća (majke) pomoću vježbe Orao. U tom slučaju liječimo dva organa jedno te istom vježbom. Služeći se dijagramom utjecaja (dijete/ majka/ djed) možete odabrati vježbu ili skupinu vježbi koje će odgovarati vašim osobnim terapijskim potrebama.

PSIHOLOŠKE I ZDRAVSTVENE PREDNOSTI VJEŽBI

Osim što liječe i uravnotežuju organe, ove vježbe djelotvorno otklanjaju napetosti, stres, ljutnju i tjeskobu. Prema taoističkoj teoriji, stres i napetosti najgori su neprijatelj zdravlja. Taoisti čak vjeruju da se svi zdravstveni problemi mogu povezati sa napetošću i stresom, jer čak i uz najbolju prehranu i lijekove, napetosti i stres mogu toliko smanjiti rad organa da oni više ne mogu apsorbirati hranjive tvari potrebne za regeneraciju stanica i izlječenje.

ULOGA MAŠTE U IZVOĐENJU VJEŽBI

Mašta, korištena na pravilan način, igra važnu ulogu u izvođenju pet vježbi po uzoru na životinje. Stoljećima se već priznaje činjenica da je misao jednako tako stvarna kao materijalni predmet: oni su vrlo srodni. I stvar i misao oblici su energije. Te su drevne teorije potvrdila istraživanja dr. Karla Pribrama, neurokirurga i psihologa pri sveučilištu u Standfordu. Mašta se koristi za objedinjavanje mentalne i fizičke razine tako da tvore jednu cjelinu. Stoga će vas povezivanje lika određene životinje i njezinog tijela ojačati na psihološkom i fizičkom planu.

Dok izvodite vježbe, usredotočite misli na lik životinje na koju se vježba odnosi. Čim primjetite da vam misli bježe, prekinite vježbu. Također je važno da pokrete životinja izvodite što je prirodnje moguće.

NIKADA SE NE VALJA PREVIŠE ZADRŽAVATI NA POJEDINOJ VJEŽBI

Ako se previše koncetrirate na vježbu Orao (metal), na primjer, smanjit ćete rad jetre (drvo). Ako se previše opustite omlitavit će vam živci. Sa druge strane, ako je jetra hiperaktivna zbog povišene razine energije, možete je umiriti pomoću vježbe Orao. Nikako nemojte zaboraviti da je tajna u ravnoteži.

VJEŽBA „ZMAJ“

U starih Kineza zmaj je bio mitsko biće koje je simboliziralo Yang stranu kreativnog elementa, to jest dinamičnu i električnu energiju koja se očituje u oluji. Leteći zmaj uvijek se prikazuje okružen kišom, vjetrom, oblacima i munjama.

Korištenje lika zmaja bilo je pridržano za osobnu upotrebu Cara, Sina Neba, jer je zmaj predstavljao najvišu mudrost, moć, ovladavanje sobom i djelotvornost na društvenom planu.

Cilj vježbe Zmaj jest da udahne svojstva zmaja u duh i tijelo vježbaća. Vježba djeluje na duh, pomažući osobi da nadvlada osjećaje depresije, ljutnje i neprijateljstva i da se oslobodi vih tjeskoba koje su plod nepovoljnih  prilika- budući da je zmaj, koji leti nebom, iznad svih zamljanih briga.

Vježba Zmaj  javlja se u drevnim taoističkim tekstovima i pod drugim imenima. U početku je to bila mjera predostožnosti protiv političkih neprilika. Carevi su branili ljudima iz puka da sebe zamišljaju kao zmajeve, bojeći se da će im to omogućiti da organiziraju pobunu i sruše postojeću vlast. Budući da Zmaj predstavlja element vatre, fizički efekat vježbe jest uravnoteženje rada srca, krvnih žila i tankog crijeva.

Kako se izvodi vježba Zmaj?

Vježba se izvodi iz početnog uspravnog stava. Ostanite mirni nekoliko trenutaka i nekoliko puta duboko udahnite, zamišljajući što vjernije možete da ste zmaj svijetlećih očiju, iskeženih zubi, tijela posutog svjetlucavim smaragdnim krljuštima, uvijenog repa i dugačkih ispruženih kanđi. Dignite jednu nogu i oponašajte stav i ličnost zmaja. Zamišljajući da su vam ruke kanđe, podignite jednu ruku sa uvučenim kanđama, a drugu ostavite da visi sa ispruženim kanđama. Položaj nije strogo određen tako da si možete uzeti izvjesnu slobodu izraza sa obzirom na ovu sliku. Zadržite položaj onoliko drugo koliko se možete bez napora koncentrirati na sliku zmaja. Ponovo zauzmite stav onoliko puta koliko vam je ugodno.

Najvažniji aspekt ove vježbe, kao i svih ostalih vježbi, jest sjedinjenje duha i tijela. Ako slika izblijedi ili vam se misli razbježe, prekinite vježbu i počnite iznova. Od vježbe neće biti nikakve koristi ako vam tijelo i duh nisu u savršenom skladu.

Autor: Dr. Stephen T. Chang

Share this Post