Čisti zobeni kruh – recept za kruh od zobenog brašna

Čisti zobeni kruh – recept za kruh od zobenog brašna

Većina recepata za kruh od zobenog brašna traži korištenje i nekog drugog brašna koje nije nužno bez glutena. Ako želite pripremiti zdravi kruh bez brašna, tj. koristeći samo zobeno brašno, pročitajte recept u nastavku. Zobeno brašno bogato je proteinima i vlaknima, a ima i visoku razinu magnezija i ostalih minerala.

Ovaj recept naučit će vas kako napraviti domaći kruh bez glutena i bez mliječnih proizvoda.

Sastojci

  • 250 g zobenog brašna,
  • 180 ml bademovog mlijeka(nezaslađeno),
  • 2 jaja,
  • 8 žlica meda,
  • ½ čajna žlica soli,
  • ½ čajna žlica praška za pecivo,
  • ¾ čajne žlice sode bikarbone.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 170 C.
  2. Napravite ili pripremite kupljeno zobeno brašno.
  3. U velikoj zdjeli umutite jaja, med, bademovo mlijeko i sol.
  4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
  5. Dodajte suhe sastojke mokrima i dobro promiješajte. Smjesa će biti malo rijetka, ali bi trebala davati otpora.
  6. Pustite smjesu da odstoji 5 minuta.
  7. Stavite smjesu u kalup i pecite 40-45 minuta (ili dok čačkalica ne bude čista kad ju zabodete).
  8. Ostavite kruh da se ohladi preko noći kako bi se što manje mrvio.

Extra korak: prije pečenja na vrh možete posuti cijele zobene pahuljice, sezam ili bućine sjemenke radi boljeg okusa i izgleda te kako biste dobili kruh sa zobenim brašnom i sjemenkama. 

Napomena: kruh bi se mogao mrviti više od običnog jer sadrži samo zobeno brašno.

Kako napraviti zobeno brašno?

Ako ne želite kupovati zobeno brašno, već napraviti svoje, postupak je vrlo jednostavan. Zobeno brašno dobiva se mljevenjem zobenih pahuljica. Dakle, ako pripremate sami ovo brašno, potrebne su vam samo zobene pahuljice i blender ili mlinac. Količina zobenih je proizvoljna, ali računajte da se volumen malo smanji kada ih pretvorite u brašno.

Potrebno je 30 sekundi pulsirati zobene pahuljice u blenderu (ili dok ne dobijete konzistenciju praha). Promiješajte dobiveni prah pa pulsirajte još 10 sekundi.

Kada napravite zobeno brašno, spremite ga u hermetičnu posudu na suho i hladno mjesto. Nastojte ga potrošiti u roku od oko 3 mjeseca.

Autor/photo by: krenizdravo

Share this Post