caroljia kupke

Do it yourself: Čarolija kupke u vlastitom domu

Tko može odoljeti mirisnim, pjenušavim, opuštajućim kupkama u wellnessu ili u svom domu?

Većina današnjih wellnessa nudi uživanje u kupkama u dvoje ili „soliranje“ u Kleopatrinoj, morskoj, aromatičnoj,  japanskoj egzotičnoj „onsen“ kupki, o čemu ste već imali priliku čitati. Sada saznajte, kako isti doživljaj možete postići i pripravkom kupke u vlastitom domu. Evo nekoliko savjeta…

MELISA, LAVANDA, YLANG, YLANG…  

  • Morske kupke možete napraviti koristeći krupnu morsku sol – i to neobrađenu ili nerafiniranom iz naših solana ili solima Mrtvog mora.
  • Ukoliko sami pripremate kupku, esencijalna ulja pomiješajte ili razmutite u emulgatoru kao što je jabučni ocat, med ili mlijeko i dodajte u kadu napunjenu vrućom vodom.
  • Imate li suhu kožu, možete pomiješati eterično ulje s nekoliko čajnih žličica biljnog baznog ulja, kao što je bademovo ulje.
  • Za večernju kupku u emulgator ukapajte po nekoliko kapi eteričnih ulja: melise, lavande, ružinog drveta, geranija, cedra, naranče.
  • Za senzualnu kupka koristite eterična ulja: ylang ylang, sandal, ruža, neroli.
  • Osvježavajuća kupka: bergamot, ružmarin, limun, borovica, menta.
  • Prije ulaska u kadu obavezno se istuširajte i operite kožu prirodnim sapunom da skinete masnoće i otvorite pore.
  • U kadi ostanite najviše 20 min. Nakon izlaska iz kade odmarajte u ležećem položaju još 20 minuta.
  • Dobro je poslije kupke napraviti piling tijela i otići na masažu.
  • Kupke prakticirajte 1x tjedno – bit ćete zdraviji te ćete se osjećati dobro i zavodljivo.
Do it yourself: Čarolija kupke u vlastitom domu

RECEPT ZA KUPKU S MIRISNOM SOLI

  • 1 kg krupne nerafinirane morske soli
  • 150 g sode bikarbone
  • 1 šalica suhog aromatičnog bilja

Sastojke dobro promiješajte kako bi se eterična ulja ravnomjerno rasporedila po ukupnoj količini soli, što će pridonijeti njihovoj boljoj apsorpciji tijekom kupke, te poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Ova količina pripremljene mirisne soli bit će vam dostatna za nekoliko kupki, a čuvajte ju dobro zatvorenu u staklenki na sobnoj temperaturi.

Autor: wellness.hr

Podijeli članak s prijateljima