Stanovnici sjevernih krajeva ne trebaju naranče i limune već imaju izvrstan izvor vitamina C na najbližem zimzelenom stablu.
Poznato je već stotinama godina da su čaj ili juha napravljeni od borovih iglica lijek za skorbut odnosno nedostatak vitamina C. Jacques Cartier, jedan od glavnih istraživača Kanade, zajedno sa pola svoje posade broda spašen je od smrti uzrokovane skorbutom jer su jeli juhu od borovih iglica koju su im pripremili domoroci kada su stigli na obalu. Pola posade je već bilo mrtvo, a svi koji su konzumirali juhu su preživjeli.
Neke vrste borovih iglica u sebi sadrže veću količinu vitamina C nego šest limuna. Ne možete pogriješiti u odabiru vrste bora, ali je bitno da iglice budu svježe i zelene ( ne sušiti ih ).
SASTOJCI:
- 1/2 l tople vode ( ne vruća )
- 1/2 šalice borovih iglica
PRIPREMA:
Preliti borove iglice s toplom vodom i ostaviti da odstoji najmanje 2 sata. Većina borovih iglica iznenađujuće nije gorka, ali u slučaju da vam je čaj gorak dodajte malo meda.
Wellness.hr
Share this Post