limun

Budite lijepi, budite zdravi: ‘Sprijateljite’ se s limunom

Sigurni smo da i sami znate da je limun izrazito zdrav i da ima ljekovitu moć. Evo koje su njegove najveće prednosti, točnije, evo što će sve limun napraviti za vaše zdravlje i ljepotu… 

ČUVA VAŠE SRCE

Pored ostalog voća i povrća koji sadrže antioksidanse, limun je odličan izvor vitamina C, koji sprječava stvaranje slobodnih radikala u tijelu. Niska razina antioksidansa, a posebno vitamina C, povezana je s povećanim rizikom od moždanog i srčanog udara. Limun također smanjuje visoki krvni tlak i povećava razinu HDL kolesterola, prenosi portal kiwi.hr.

 POMAŽE BUBREZIMA U RADU

Limunska kiselina u limunu pomaže spriječiti nastanak bubrežnih kamenaca. Svako jutro popijte čašu tople vode sa sokom od limuna. Osim toga, limun potiče peristaltiku i pomaže spriječiti zatvor.

 SMANJIT ĆE JUTARNJE MUČNINE

Trudnice si mogu olakšati jutarnje mučnine tako da piju vodu ili čaj s limunom. Oštar okus i miris limuna, uklanja mučninu i smiruje želudac.

 BORI SE PROTIV PREHLADE

Limun je jedna od glavnih namirnica kada smo prehlađeni. Nikad ne podcjenjujte ljekovitu moć vrućeg napitka s limunom za vrijeme prehlade, gripe i neugodnog kašlja. Limun pomaže smiriti nadraženo tkivo i smanjiti histamin; kemikaliju koja uzrokuje upalu i curenje nosa.

 OLAKŠAVA DISANJE

Ako patite od sinusitisa, limun može biti rješenje za vas. Pomiješajte sok od pola limuna i prstohvat soli sa šalicom mlake vode. Nagnite glavu i ulijte malo tekućine u nosnice. To će lijepo očistiti vaše sinuse.

Autor: wellness.hr/kiwi.hr

Share this Post