Razumijevanje predblagdanske depresije

Božićni medenjaci – ukusni simboli radosti

Božićni period je obično ispunjen toplinom, mirisima začina i slatkim poslasticama. Jedan od najomiljenijih božićnih kolača su medenjaci, čija se tradicija proširila širom svijeta. Ovaj recept za božićne medenjake garantira savršenu kombinaciju začina i mekoće, prava poslastica za cijelu porodicu.

Sastojci:

  • 3 šalice brašna
  • 1/4 čajne žlice sode bikarbone
  • 1 žlice mljevenog đumbira
  • 1 žlice cimeta
  • 1/2 žlice mljevenog karanfilića
  • 1/2 šalice maslaca, sobne temperature
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 1/2 šalice melase
  • 1 jaje
  • Za glazuru:
    • 1 šalice šećera u prahu
    • 2 žlice mlijeka
    • prehrambene boje po izboru

Postupak:

  1. Priprema smjese: U jednoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, đumbir, cimet i karanfilić. U drugoj posudi umutite maslac i smeđi šećer dok ne postane pjenasto. Dodajte melasu i jaje, pa dobro izmiješajte.
  2. Sjedinjavanje smjesa: Postepeno dodajte suhe sastojke u smjesu sa maslacem i miješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto. Zamotajte ga u providnu foliju i ostavite da se hladi u frižideru oko sat vremena.
  3. Priprema za pečenje:  Ugrijte štednjak  na 180°C. Razvucite tijesto na pobrašnjaloj  površini na debljinu od oko pola centimetra.
  4. Izrezivanje oblika: Koristite kalupe za kolače različitih oblika (zvijezda, jelena, jelke) kako biste oblikovali kolače. Redom slažite oblike na pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Pečenje: Pecite kolače 8-10 minuta ili dok ivice ne postanu lagano smeđe. Budite pažljivi da ne prepečete kolače jer će postati tvrdi.
  6. Priprema glazure: U maloj posudi pomiješajte šećer u prahu i mlijeko. Dodajte prehrambenu boju po želji.
  7. Ukrašavanje: Kada se kolači ohlade, možete ih ukrasiti glazurom. Koristite špricu za kolače ili žlicu da nanesete glazuru na kolače. Ostavite da se glazura stegne pre serviranja.

Ovi medenjaci su idealni za božićne poklone ili ukrašavanje jelke. Uživajte u pravljenju i dijeljenju ove slatke božićne poslastice!