caj

Biljni čaj od koromača

Za izradu biljnog čaja od komorača uglavnom možete koristiti plodove tih biljaka, koje se često nazivaju (čak i ako je pogrešno ime) sjemenkama: sadrže esencijalna ulja koja imaju spazmolitično, antiseptično, diuretično, antiupalno, imunostimulativno djelovanje.

Djelovanje biljnog čaja od koromača

Kao što znamo, komorač je samoniklog bilje koje se često iskorištava u fitoterapeutskim praksama zbog izvanrednih blagotvornih učinaka na ljudski organizam.

Prije nekoliko stoljeća komorač je u biti iskorištavan zbog svog blagotvornog djelovanja na probavni sustav, ali trenutno su ponovno otkrivena i druga ljekovita svojstva komorača poput antimeorskog (crijevni plinovi)

Što se tiče antimeteorskog djelovanja, moramo naglasiti kako je ovaj biljni čaj apsolutno sposoban inhibirati procese fermentacije koji se javljaju u crijevima.

Što se tiče djelovanja na mišiće crijeva, pokazalo se da je esencijalno ulje komorača sposobno izvršiti opuštajuće djelovanje na ovaj mišić i sposobno je optimalno suzbiti sve one poremećaje koji su uzrokovani sindromom iritabilnog crijeva.

Čaj od komorača posebno je pogodan za djecu, u slučajevima kada je potrebno boriti se protiv kolika ili drugih takvih bolesti.

Biljni čajevi s komoračem mogu se pohvaliti izvrsnom stimulativnom funkcijom koja djeluje uglavnom na želudac i crijeva, ali uspijeva i neizravno povećati lučenje sline.

Komorač se često koristi u svim biljnim čajevima koji se koriste za simptomatsko liječenje poremećaja koji utječu na probavni sustav, poput želučane dispepsije ili usporene probave, nadimanja.

Također se može učinkovito koristiti za izvršavanje umirujuće funkcije kod bolova u trbuhu koji potječu iz probavnog sustava.

Ne smijemo zaboraviti kako se komoraču od davnina pripisuju važna karminativna svojstva koja mu omogućuju da djeluje protiv crijevnih plinova i pospješi probavu.

Recept za biljni čaj od koromača

U slučaju da namjeravamo pripremiti karminativni biljni čaj, za suzbijanje kolitisa, dispepesije i bilo koje druge bolesti koja utječe na probavni sustav, moramo imati:

  • 20 g korijandera ili komorača.
  • 10 grama sladića (korijen),
  • 4 klinčića.

Pomiješajte cijelu smjesu u 500 ml vode, a zatim macerirajte najmanje dvadeset minuta.

Sljedeća će faza biti ona u kojoj se smjesa mora kuhati oko dvije minute, a zatim ostaviti da se odmori: konačno, filtrirati i pijuckati u nekoliko doza, uvijek nakon jela.

Upozorenja

Neprekidna upotreba čaja od komorača dopuštena je u praktički bilo kojoj dobi, dok dulja konzumacija s prekomjerno visokim dozama nije indicirana. Nadalje, preporučuje se liječnička konzultacija prije korištenja čaja od komorača za liječenje poremećaja i specifičnih fizioloških stanja, poput trudnoće ili dojenja.