Alternativa smoothieju za hladnije dane: Zelena juha puna vitamina i minerala

Alternativa smoothieju za hladnije dane: Zelena juha puna vitamina i minerala

Zelene su juhe ponekad savršena alternativa za smoothie u zimi, te su učinkovito sredstvo za detoksikaciju, pogotovo kad te zagriju i opuste na kraju radnog dana. Ovu verziju donosi ti poznata kuharica Rebecca Katz.

Iz knjige Clean Soups poznate kuharice Rebecce Katz, koja je stručna u korištenju hrane u medicinske svrhe te izvlačenju esencijalnih aroma iz nje, donosimo ti recept za finu zelenu juhu za jesenski detox.

U ovoj kombinaciji zelenog lisnatog povrća i ostalih sastojaka dobit ćeš sve potrebne vitamine koji se kriju iza genijalnog okusa zbog kojeg će se tražiti zdjelica više.

Kada bi juha mogla raditi sklekove, onda bi to bila ova juha jer je puna vitamina i minerala zbog svog bogatog sastava, tj. dream teama u svijetu povrća: kelja, blitve, poriluka, komorača, češnjaka i shiitake gljiva.

Moćna zelena juha

Sastojci: za 6 porcija

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 luk, nasjeckani
  • morska sol
  • 1 veliki poriluk, samo bijeli dio, opran i nasjeckan
  • 1 krumpir, oguljen i narezan na kockice
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1/4 žličice mljevenih papričica ili svježe mljevenog crnog papra
  • 6 šalica povrtnog temeljca
  • 1 svežanj blitve, očišćene i grubo nasjeckane
  • 1 svežanj kelja, očišćenog i grubo nasjeckanog
  • 1/4 šalice nasjeckanog bosiljka
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka

Priprema:

  1. Zagrij maslinovo ulje u zdjeli za juhu na srednje jakoj vatri pa dodaj luk i 1/4 žličice morske soli, pa pirjaj dok luk ne pozlati, oko 10 minuta.
  2. Dodaj poriluk i krumpir pa nastavi s pirjanjem još 3 minute.
  3. Ubaci češnjak i crvene papričice ili papar pa miješaj 30 sekundi.
  4. Dodaj 1/2 šalice temeljca, pa miješaj dok se sve ne odlijepi od stranica lonca i nastavi kuhati dok se tekućina ne smanji na pola.
  5. Zatim loncu dodaj blitvu, kelj i još jednom četvrtinu žličice morske soli. Dobro promiješaj i nastavi miješati dok svi listovi povrća ne uvenu.
  6. Sada ulij ostatak temeljca, pokrij i ostavi da krčka oko 5 minuta, dok svo povrće ne postane mekano. Prebaci sve u blender (ako nemaš veliki, ulij u nekoliko puta) pa blendaj dok se sve povrće sasvim ne usitni. Na kraju dodaj bosiljak.
  7. Vrati juhu natrag u lonac i lagano ju zagrij na srednje jakoj vatri, pa dodaj limunovu koricu i sok.
  8. Začini dodatno prema želji, a da bude više atraktivna pri posluživanju pospi po njoj par kapljica maslinovog ulja ili gremolate.

 

Ako je nećeš odmah poslužiti ili ti ostane viška, ova juha može stajati do 5 dana u frižideru te do 3 mjeseca u zamrzivaču.

Autor/Photo by: Terezija Jerković Bjelajac

Share this Post