Hummus je dokaz da zdrava hrana može biti jednostavna za pripremu. U samo desetak minuta pripremanja, imate zdravi namaz u kojem su sastojci koji neće ugroziti ni vašu formu, a ni – još važnije – vaše zdravlje. Stoga, preporučujemo vam 5 recepata za hummus kojeg mnogi nazivaju „najzdravijim namazom na svijetu“.
Klasični hummus od slanutka
Sastojci:
- 2 limenke slanutka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice sezama
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)
Postupak:
Na žlici maslinovog ulja lagano prepecite sezam, ali ne da vam posmeđi već samo da se zagrije. Češnjak narežite na sitno. Jedan slanutak procijedite, a u drugome ostavite tekućinu iz limenke. Limun iscijedite. U sjeckalicu ubacite sve: slanutak, češnjak, maslinovo ulje, sezam i malo soli. Blendajte dok se sve ne pretvori u kremastu smjesu. Na kraju sve pospite s malo chillija. Prije serviranja držite u hladnjaku.
Grčki hummus s fetom
Sastojci:
- 2 limenke slanutka
- 100 g feta sira
- 150 g baby špinata
- 2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)
- Malo cimeta
Postupak:
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju, sve pospite s još malo cimeta. Prije serviranja držite u hladnjaku.
Hummus s ciklom
Sastojci:
- 400 g kuhane cikle
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice sezama
- 2 češnja češnjaka
- šaka svježeg peršina
- 2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)
Postupak:
Na žlici maslinovog ulja lagano prepecite sezam, ali ne da vam posmeđi već samo da se zagrije. Češnjak i peršin narežite na sitno, a ciklu na kockice. Limun iscijedite. U sjeckalicu ubacite sve: ciklu, peršin, češnjak, maslinovo ulje, sezam i malo soli. Blendajte dok se sve ne pretvori u kremastu smjesu. Prije serviranja držite u hladnjaku.
Talijanski hummus
Sastojci:
- 400 g bijelog graha (iz konzerve)
- 50 g rušenih rajčica
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)
- 1 čajna žličica origana
Postupak:
Grah iscijedite i stavite u blender. Sušene rajčice narežite na sitno pa dodajte grahu. Dodajte sve ostale sastojke i blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Prije serviranja držite u hladnjaku.
Hummus s maslacem od kikirikija
Sastojci:
- 2 limenke slanutka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 žlice maslaca od kikirikija
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)
Postupak:
Češnjak i peršin narežite na sitno. Jedan slanutak procijedite, a u drugome ostavite tekućinu iz limenke. Limun iscijedite. U sjeckalicu ubacite sve: slanutak, češnjak, maslinovo ulje, maslac od kikirikija i malo soli. Blendajte dok se sve ne pretvori u kremastu smjesu. Prije serviranja držite u hladnjaku.
Autor/Photo by: fitness.com.hr
Share this Post