Klice se smatraju vitaminskim bombama jer se količine vitamina i minerala klijanjem uvećavaju za četiri do deset puta u odnosu na sjemenke prije početka klijanja.
Kako uzgojiti klice kod kuće?
Nabavite sjemenke klica koje želite uzgojiti (u trgovinama zdrave hrane), pa žlicu do dvije stavite u staklenku i namočite u vodi nekoliko sati, no ne dulje od 8 sati, kako ne bi započeo proces gnjilenja. Staklenku u kojoj ih namačete pokrijte tamnom tkaninom i držite na mračnom. Zatim isperite sjemenke i istresite ih na plitki tanjur, pa ravnomjerno rasporedite i ostavite na sobnoj temperaturi. Prva dva do tri dana jednom dnevno poprskajte ih vodom i pokrijte vlažnom krpom, no ne močite ih previše. Za klijanje je potrebno dva do sedam dana, ovisno o vrsti sjemenke, ili grahorice.
Juha od šparoga Dane Mrvić
Sastojci: Vezica šparoga, 1 krumpir, 1 žlica brašna, 1 žlica maslinovog ulja, Malo ribanog parmezana, Sol i papar
Priprema: Na ulju napravite zapršku od brašna. Ulijte vodu, posolite i zakuhajte. Dodajte očišćene šparoge i krumpir. Kuhati oko 15-20 minuta. Začiniti po želji. Gotova juha se smiksa u kremu i posluži posuta parmezanom.
Salata s rotkvicama
Sastojci: 10 rotkvica, Klice rotkvice 50 grama, 2 mlada luka, 1 manja zelena salata ili pola veće, Maslinovo ulje 1 žlica, Sok limuna ili limete, Sol
Priprema: Rotkvice i luk narezati na kolutiće, salatu očistiti i usitniti na manje listiće. Pomiješati sve zajedno sa klicama i začiniti ulje, sokom limuna i limete i malo posoliti.
PRIJEDLOZI ZA PROLJETNI MENI – MAKRONOVA
*Autorice recepata: Jadranka Boban Pejić i Željka Fordren Jambrešić, učiteljice prirodne i cjelovite prehrane u ustanovi Makronova
Sirovi doručak
Sastojci: 400 g sitnih zobenih pahuljica, 100 g suhih datulja (oko 12 kom), 100 g suhih marelica (oko10 kom), 70 g suncokretovih sjemenki, 70 g badema, 172 čajne žlice cimeta u prahu, 1 šalica rižinog mlijeka, 1 šalica kokosovog mlijeka, 40 g kokosovog ulja (2 pune žlice masti, ako je u krutom stanju)
Priprema: Na ulju napravite zapršku od brašna. Ulijte vodu, posolite i zakuhajte. Dodajte očišćene šparoge i krumpir. Kuhati oko 15-20 minuta. Začiniti po želji. Gotova juha se smiksa u kremu i posluži posuta parmezanom.
Krem juha od cikle s batatom
Sastojci: 2 cikle, 2 batata, 1 ljubičasti luk, 1 češanj češnjaka, 1 žličica đumbira u prahu, Maslinovo ulje, Sol i papar, Malo zobene kreme
Priprema: Na ulju napravite zapršku od brašna. Ulijte vodu, posolite i zakuhajte. Dodajte očišćene šparoge i krumpir. Kuhati oko 15-20 minuta. Začiniti po želji. Gotova juha se smiksa u kremu i posluži posuta parmezanom.
Smeđa riža i ječam s povrćem i seitanom
Sastojci: 175 g smeđe riže, 175 g ječma (prethodno namočenog preko noći), 250 g poriluka, 250 g mrkve, 200 g seitana, 3 jušne žlice tamnog sezamovog ulja, 1/2 manja cvjetača, 3 dcl vode, 3 jušne žlice tamarija, 2 čajne žlice kuzua
Priprema: Rižu i ječam skuhajte u ekspres loncu s dvaput više vode i malo soli (vrijeme kuhanja je 50 minuta). Za to vrijeme na ulju propirjajte tanko narezanu mrkvu, poriluk, cvjetaču i seitan (desetak minuta). Dodajte tamari i razmućeni kuzu pa u sve umiješajte kuhanu rižu.
Salata od leće
Sastojci: 4 šalice temeljca od povrća, 1/2 trakice kombu alge, 3 režnja češnjaka, 1 šalica oprane leće, 1/ čajne žličice soli, 1 jušna žlica sitno sjeckanog svježeg kopra, 1 jušna žlica sitno sjeckanog vlasca, 5 cherry rajčica (prepoloviti), 2 rotkvice (naribane na krupno), 1 manja mrkva (naribana na krupno), 1 šaka rikule
Preljev: 2 jušne žlice maslinovog ulja, 1 jušna žlica umeboshi octa, 1 jušna žlica dijon senfa, 1 jušna žlica limunovog soka
Priprema: Opranu leću pomiješajte s temeljcem, dodajte kombu algu i češnjak i kada zakuha, kuhajte na laganoj vatri (ne do kraja poklopljeno tako da para može izlaziti), 20-25 minuta. Leća treba biti skuhana i mekana dovoljno da se može jesti, ali je važno da zadrži oblik i ne postane kašasta.
Dok se leća kuha, pomiješajte sve sastojke za preljev – nasjeckajte kopar, vlasac, naribajte rotkvice i mrkvu te prerežite cherry rajčice. Pripremite rikulu. Leću procijedite od viška temeljca/tekućine i raširite da se ohladi. Odvojite kombu algu i češnjak (njih ne koristite u salati). Pomiješajte ohlađenu leću s povrćem i preljevom te po želji dodajte soli i papra. Leću možete kombinirati i s ostalim varijantama korjenastog, zelenog lisnatog povrća i začina.
Crni hummus
Sastojci: 1 šalica kuhane crne leće (beluga), 1 žlica tahini paste, 1 žlica limunovog soka, 1/2 žličice himalajske soli, prstohvat crnog papra, 1 režanj češnjaka
Priprema: Operite crnu leću i bez namakanja je skuhajte s listom lovora (30-45 minuta). Ocijedite i dodajte u blender s ostalim sastojcima. Smiksajte, ukrasite po želji i uživajte u humusu uz šnitu tahini ili kayu kruha sa Zrno eko imanja.
Blitva s rižom i mladim bobom
Sastojci: Blitva 250 grama, Bob u mahuni bez konca 250 grama, Riža integralna 150 grama, Maslinovo ulje 1 žlica, Češnjak 2 režnja, Sol i papar po želji
Priprema: Rižu skuhati u slanoj vodi. Mahune boba očistiti i prepoloviti. Blitvu očistiti i odvojiti list od stabljika. Staviti bob kuhati u proključalu posoljenu vodu. S mahunama kuhati i bijele stabljike blitve jer im je potrebno duže da se skuhaju. Kad je bob skoro kuhan, dodati listove blitve i kuhati još 2-3 minute. Pomiješati zajedno procijeđenu rižu i povrće, začiniti sa maslinovim uljem, češnjakom i paprom.
PRIJEDLOZI ZA MEĐUOBROKE
Energy tornado napitak
Sastojci: 2 dl vode ili zobenog napitka, 2 šake indijskih oraščića, 1 žličica praha spiruline, 1 žličica maca praha, 1 žlica praha konoplje, 1 kapsula praha cordyceps gljive
Priprema: Sve sastojke izmiksajte u blenderu i napitak je spreman.
Zeleni detox smoothie
Sastojci: 3 dl zobeniog napitka Oatly, 1 banana, 2 žlice klorele u prahu, 1 žlica djevičanskog kokosovog ulja, 1 žlica psyllliuma u prahu
Priprema: Ubacite sastojke u blender, izmiksajte i odmah popijte kako se psyllium ne bi zgusnuo. Napitak ima snažan detox i blagi laksativni učinak.
Domaće energetske pločice iz Makronove
Sastojci: 1 šalica datulja, 2 žlice rižinog slada, 2 žlice kikiriki maslaca, 1 šalica nasjeckanih tostiranih badema, 1.5 šalica krupnih zobenih pahuljica
Priprema: Namočite datulje 10 minuta, ocijedite i izmikasjate u blenderu. Smjesu stavite u zdjelu s nasjeckanim tostiranim bademima i zobenim pahuljicama. Na pari rastopite kikiriki maslac i rižin slad, prelijte preko smjese i dobro promiješajte. Na papir za pečenje rasporedite smjesu i ostavite u hladnjaku da se stegne. Narežite na pločice i čuvajte u posudici za hranu s poklopcem, do nekoliko dana. Ostali dodaci po želji: tostirane suncokretove sjemenke, nasjeckano suho voće, prah vanilije ili cimeta…
Bijela krema s vanilijom i mentom
Sastojci: 1l zobenog napitka sobne temperature, 1 šalica otopljenog kakao maslaca, 1 žlica praha bourbon vanilije, 2 žlice šećera od breze, nekoliko listića svježe mente
Priprema: Rastopljeni maslac i ostale sastojke smiksajte u blenderu. Podijelite u čaše, rashladite i ukrasite mentom.
Top 5 najbolji savjeti
- Kopriva Listovi su ukusni i vrlo hranjivi, a koriste se kao zamjena za blitvu i špinat. Sadrže obilje željeza te 20 puta više vitamina C od zelene salate, pa su izvrsno prirodno sredstvo za liječenje anemije. Pomažu čišćenju organizma, smiruju upale i potiču probavu.
- Maslačak Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo. Zbog brojnih hranjivih tvari, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak prehrani za trudnice i žene u postmenopauzi. Najjednostavnije ga je pripremiti na salatu, s malo maslinova ulja i soka od limuna.
- Divlje šparoge Izuzetno su bogate mineralnim tvarima i vitaminima, posebno kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrži dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Odličan su izvor folata i vitamina C, tiamina i vitamina B6.
- Tušt Bogat je omega-3 masnim kiselinama, ima puno vitamina C, te sadrži A, B i E vitamin, kalcij, željezo i razne druge antioksidanse. Podiže imunitet, jača srce i krvne žile te blago ublažava nervozu i stres. Pozitivno utječe na probavu, te zdravlje i elastičnost kože. Djeluje protubakterijski i protugljivično.
- Cikorija Preventivno djeluje protiv bubrežnih kamenaca, regulira probavu, pa pomaže kod mršavljenja. Sadrži cink, magnezij, željezo, folnu kiselinu i kalij, kao i vitamine A, B6, C, E i K. Ako ste alergični na ambroziju, budite oprezni jer se mogu razviti alergijske reakcije.
Autor/Photo by: Marijana Matković/24sata.hr
Share this Post